Doi lideri ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au fost ucişi într-un raid al forţelor americane în estul Siriei, anunţă Comandamentul Militar american în Orientul Mijlociu (CENTCOM), citat de AFP și Agerpres.

Trupe americane in SiriaFoto: Delil SOULEIMAN/ AFP/ Profimedia Images

Forţe CENTCOM „au efectuat cu succes un raid cu elicopterul în estul Siriei” duminică şi au ucis „doi conducători ai organizaţiei Statul Islamic”, anunţă într-un comunicat Comandamentul.

Unul dintre cei doi a fost identificat ca fiind Anas, un lider al grupării în Siria „care a fost implicat în planificarea operaţiunilor sângeroase” în estul ţării.

CENTCOM nu furnizează nicio informaţie, în comunicat, despre cealaltă victimă.

„Bilanţul iniţial arată că nu au existat victime civile”, a precizat duminică CENTCOM în acest comunicat în care subliniază angajamentul Statelor Unite de a înfrunta ameninţarea reprezentată de organizaţia extremistă „în parteneriat cu forţe locale”.

Potrivit directorului Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), Rami Abdel Rahman, operaţiunea a fost efectuată în cooperare cu elemente din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS), alcătuite din combatanţi kurzi, la Al-Zor, un sat în provicnia Deir Ezzor.

ISIS, decapitată sistematic în Siria

Sute de militari americani, desfăşuraţi în nord-estul Siriei, în cadrul coaliţiei antijihadiste, continuă să lupte împreună cu FDS şi să ţintească lideri SI în această ţară, după înfrângerea grupării în Irak, în 2017, şi în Siria în 2019.

La 27 ocrombrie 2019, Statele Unite au anunţat moartea liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi, într-o operaţiune americană în nord-vestul Siriei. În luna februarie a acestui an, succesorul lui al-Baghdadi, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourashi, a fost ucis într-o operaţiune specială americană, în nord-vestul Siriei.

SI a anunţat pe 30 noiembrie moartea succesorului acestuia din urmă, Abu Hassan al-Hashimi al-Qourashi, fără să precizeze circumstanţele.

Potrivit CEMTCOM, el a fost ucis la jumătatea lui octombrie, într-o operaţiune în provincia Deraa (sud), de către foşti rebeli. El a fost înlocuit imediat cu Abu Al-Hussein al-Husseini al-Qourachi, potrivit SI.