Liderul grupului Statului Slamic (IS), Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi, a fost ucis în lupte, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia într-un mesaj audio postat pe un de Telegram, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Grupul l-a ales pe Abu al-Hussein al-Husseini al-Quraishi pentru a-l înlocui, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt a spus că Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi a fost ucis în timp ce „lupta cu dușmanii lui Dumnezeu”, fără a detalia.

Nu au fost date detalii despre noul lider SI în audio.

SI l-a anunțat pe Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi ca noul său lider în martie, după moartea predecesorului Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi.

Abu Al-Hassan Al-Hashemi Al-Quraishi era fratele mai în vârstă al lui Abu Bakr al-Baghdadi, unul dintre cei mai cunoscuți foști lideri ai grupării teroriste, potrivit a doi oficiali de securitate irakieni și a unei surse de securitate occidentale.

Atât Quraishi, cât și Baghdadi au murit aruncându-se pe ei și membrii familiei lor în aer în timpul raidurilor americane în ascunzătoarele lor din nordul Siriei.

Casa Albă a salutat miercuri vestea că liderul Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi a fost ucis.

Statul Islamic a apărut din haosul războiului civil din vecina Siria deceniul trecut și a preluat vaste zone din Irak și Siria în 2014. Baghdadi și-a asumat poziția de calif, conducător al întregii comunități musulmane.

Guvernarea brutală a Statului Islamic, în timpul căreia a ucis și executat mii de oameni în numele interpretării sale înguste a islamului, a luat sfârșit la Mosul când forțele irakiene și internaționale au învins grupul de acolo în 2017.

Miile de militanți rămași în ultimii ani s-au ascuns în cea mai mare parte în teritorii îndepărtate, dar sunt capabili încă să efectueze atacuri semnificative în stil insurgent.

Citește și:

Moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi. Mărirea și decăderea unuia dintre cei mai periculoși teroriști ai planetei