Statul Islamic a confirmat joi moartea liderului său Abu Ibrahim Al-Hashemi Al-Quraishi și a purtătorului său de cuvânt Abu Hamza Al-Quraishi și a anunțat că noul lider este Abu Al-Hassan Al-Hashemi Al-Quraishi, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Quraishi, un erudit religios și soldat în armata fostului lider irakian Saddam Hussein, care a condus gruparea din umbră puțin peste doi ani, a murit într-un raid al forțelor speciale americane în nordul Siriei în februarie, când a detonat o bombă care i-a ucis pe el și membrii familiei lui, a spus administrația americană.

Moartea lui Quraishi, în vârstă de 45 de ani, a fost o altă lovitură zdrobitoare pentru Statul Islamic la doi ani după ce gruparea musulmană sunnită violentă l-a pierdut pe vechiul lider Abu Bakr al-Baghdadi într-un raid similar în 2019.

Grupul nu a negat sau confirmat afirmațiile SUA, iar noul purtător de cuvânt al ISIS, Abu Umar al Muhajir, a declarat într-un discurs înregistrat joi că ultima bătălie a lui Quraishi a fost la închisoarea Ghuwayran din orașul Hasaka, din nord-estul Siriei.

Cel puțin 200 de deținuți și militanți, precum și 30 de forțe de securitate au murit într-un atac al Statului Islamic asupra închisorii în ianuarie, în încercarea de a-și elibera membrii, au spus oficialii.