Liderul organizației teroriste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit, în timpul nopții, după ce și-a detonat vesta cu explozibili pe care o avea asupra sa în timpul unor operațiuni care îl vizau în nord-vestul Siriei și care au fost conduse de către forțele armate ale SUA, a anunțat Donald Trump. Uciderea liderului Statului Islamic reprezintă o victorie majoră a șefului de la Casa Albă care se confruntă cu o anchetă privind punerea sub acuzare, relatează Reuters și AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr/ The White House

Trump a precizat acest lucru, pentru că informația nu fusese confirmată anterior, iar liderul terorist a mai fost declarat mort în trecut, în mod eronat.

Liderul ISIS se refugiase împreună cu cei trei copii într-un tunel săpat special pentru protecția sa.

”Și-a detonat vesta, omorându-se și omorându-și cei trei copii”, a spus Donald Trump. Este mort ”ca un câine”, a spus președintele american în cadrul unui discurs televizat.

Baghdadi a fost identificat prin test ADN la 15 minute după ce a murit, a mai precizat președintele SUA.

Kurzii au oferit informații care s-au dovedit folositoare pentru raid, potrivit lui Donald Trump care mulțumește Rusiei, Siriei, Turciei și Irakului pentru sprijin.

Rusia ”ne-a tratat foarte bine”, deschizând spațiul aerian pentru raid, a adăugat Trump.

Potrivit lui Trump, opt elicoptere au fost folosite în timpul operațiunii, iar ușa principală a clădirii în care se afla liderul Statului Islamic era minată.

Potrivit lui Trump, niciunul dintre militarii americani implicați în operațiune nu a decedat, în schimb un ”număr mare” de luptători ISIS au murit în timpul raidului american care a dus la moartea lui Baghdadi.

Liderul de la Casa Albă a spus că forțele armate ale SUA s-au confruntat cu focuri de armă când s-au apropiat de tunelul în care se afla Abu Bakr al-Baghdadi.

Forțele kurde din Siria se așteaptă la represalii din partea grupării Statului Islamic, după ce liderul ISIS a murit.

”Celulele teroriste îl vor răzbuna pe Baghdadi, așa că ne putem aștepta la orice, inclusiv atacuri asupra închisorilor” conduse de forțele kurde în care sunt închiși mii de jihadiști, a spus pentru AFP comandantul Forțelor Democrate Siriene, Mazloum Abdi.

Înainte ca moartea liderului ISIS să fie confirmată și ca mai multe imagini cu raidul să apară în spațiul public, Donald Trump postase pe Twitter un mesaj misterios care a anunțat: ”Tocmai s-a întâmplat ceva foarte important".

Operațiunea de anihiliare a liderului terorist vine pe fondul scandalului legat de deciziile controversate și contradictorii ale președintelui în cazul crizei din Siria.

Cel mai căutat bărbat din lume

Liderul terorist a fost declarat ca fiind cel mai căutat om din lume. În octombrie 2011, SUA l-au declarat oficial drept terorist și au oferit nu mai puțin de 10 milioane de dolari recompensă pentru informații care ar putea duce la capturarea sau anihilarea lui.

Baghdadi are reputația de a fi extrem de bine organizat și un foarte bun tactician în câmpul de luptă. S-a născut lângă Samarra, la nord de Bagdad, în 1971, iar numele său real este Ibrahim Awad al-Badri.

Potrivit unor informații, acesta era cleric într-o moschee din oraș în momentul invaziei americane în Irak, în 2003. Unii cred că acesta era deja militant jihadist în timpul regimului Saddam Hussein. Alții sugerează că s-a radicalizat în cei 4 ani cât a stat prizonier în tabăra Bucca, o închisoare a SUA din sudul Irakului, unde erau închiși liderii al-Qaeda.

În 2010, a devenit lider al organizației al-Qaeda din Irak, una dintre grupările care s-au alăturat ISIS.

La începutul acestui an, ISIS a dat publicității un video în care apare un bărbat ce se prezintă a fi Baghdadi. Liderul terorist nu mai fusese văzut din 2014, când a proclamat crearea ”califatului” de-a lungul Siriei și Irakului.

Context: Informațiile vin în contextul în care Donald Trump anunțase în urmă cu câteva săptămâni retragerea trupelor americane din Siria și autoriza intervenția militară a Turciei. Forțele kurde, principalul aliat al SUA în lupta împotriva ISIS, acuza SUA de trădare și avertiza că nu mai poate asigura paza închisorilor în care sunt deținuți sute de mii de prizonieri ISIS și familiile lor. De altfel, au existat informații legate de evadarea unora dintre aceștia, soldații kurzi fiind mobilizați pe front împotriva trupelor Turciei. Situația a stârnit îngrijorări legate de refacerea ISIS. Ulterior, Trump a amenințat Turcia cu sancțiuni, Ankara suspendându-și ofensiva militară.