Armata SUA ar fi condus o operațiune militară împotriva liderului organizației teroriste ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, potrivit presei americane. CNN citează sursepotrivit cărora liderul a fost ucis în cadrul operațiunii. Informația nu a fost însă confirmată. În schimb, președintele Donald Trump a scris, pe twitter, că ”ceva foarte important s-a întâmplat”, fără alte detalii. Liderul de la Casa Albă ar urma să facă un anunț de presă în cursul dimineții de duminică, la ora 9.00 am, ora Washingtonului.Operațiunea de anihiliare a liderului terorist vine pe fondul scandalului legat de deciziile controversate și contradictorii ale președintelui în cazul crizei din Siria. Abu Bakr al-Baghdadi era cel mai căutat bărbat din lume.

Teroristul Abu Bakr al-Baghdadi (sursa foto- twitter)Foto: Hotnews

UPDATE 14.03: Cadavrele a trei bărbați și trei femei au fost găsite la locul atacului care l-a avut ca țintă pe liderul Abu Bakr al-Baghdadi.

UPDATE 11.34: Și ministrul turc al Apărării a susținut că Ankara și autoritățile militare americane au făcut schimb de informații înaintea atacului din Idlib, în care ar fi murit liderul grupării teoriste ISIS.

"Înaintea operațiunii SUA din Provincia Idlib, din cursul nopții trecute, a avut loc un schimb de informații și o coordonare între forțele militare din cele două state”, a transmis acesta, pe twitter.

UPDATE 10.45: Televiziunea de stat din Irak a difuzat imagini despre care susține că reprezintă momentul raidului forțelor americane în care a fost ucis liderul terorist. Înregistrarea care are loc în timpul zilei arată un crater și dărâmăturile ca urmare a raidului, haine sfâșiate și pline de sânge.

De asemenea, potrivit Reuters, sunt și înregistrări ale unei explozii care a avut loc însă în timpul nopții.

UPDATE 10.04: Comandatul Forțelor Democrate Siriene (SDF), conduse de kurzi, a anunțat, pe twitter, că o ”operațiune istorică de succes” a avut loc ca urmare a eforturilor comune ale serviciilor secrete ale SDF și Statele Unite.

UPDATE 9.04: Televiziunea de stat din Irak anunță că va transmite imagini cu raidul în care a fost ucis liderul terorist. De asemenea, serviciile secrete din Irak ar fi ajutat la anihiliarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, potrivit unor surse citate de Reuters.

Pe rețelele sociale au apărut presupuse înregistrări ale raidului, acestea fiind distribuite de jurnaliști din regiune.

UPDATE 8.58: Irakul a fost informat de surse din Siria că liderul ISIS Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis, relatează Reuters.

"Sursele noastre din Siria au confirmat echipei serviciilor noastre secrete care se ocupa de urmărirea lui Baghdadi că acesta a fost ucis, la fel și garda sa de corp, în Idlib, după ce ascunzătoarea lui a fost descoperită în momentul în care a încercat să plece să își vadă familia, în afara Idlib, spre graniția cu Turcia”, a declarat o sursă pentru Reuters.

UPDATE 8.23: Potrivit CNN, sunt efectuate teste ADN pentru a confirma faptul că bărbatul doborât în cadrul operațiunii militare a forțelor americane este liderul rețelei teroriste ISIS. Un alt oficial al Pentagonului citat de CNN susține că din informațiile de până acum rezultă că Baghdadi s-ar fi sinucis prin detonarea unei veste explozibile, în timpul atacului forțelor americane, ceea ce face mai dificlă identificarea lui.

La operațiune a participat și CIA.

Oficiali americani au precizat, sub acoperirea anonimatului, că forțele americane au declanșat un raid în nord-vestul Siriei în cursul zilei de sâmbătă cu scopul capturării fugarului.

Raidul a fost condus de forțele speciale după ce acestea ar fi primit informații secrete, potrivit Newsweek care citează surse apropiate operațiunii.

Un alt oficial american a confirmat pentru Reuters că operațiunea a avut loc, însă nu a putut confirma speculațiile legate de uciderea liderului terorist Baghdadi.

Liderul terorist a mai fost declarat mort în trecut, în mod eronat, amintește BBC News.

"Tocmai s-a întâmplat ceva foarte important", a scris pe Twitter preşedintele american într-o postare misterioasă, cu puţin timp înaintea acestui comunicat.

Informaţii neconfirmate afirmă că ar putea fi vorba de o operaţiune militară împotriva grupării Stat Islamic din Siria, relatează și AFP.

Alocuţiunea prezidenţială va avea loc la ora locală 09:00 (13:00 GMT), a precizat purtătorul de cuvânt într-un scurt comunicat de presă.

Cel mai căutat bărbat din lume

Liderul terorist a fost declarat ca fiind cel mai căutat om din lume. În octombrie 2011, SUA l-au declarat oficial drept terorist și au oferit nu mai puțin de 10 milioane de dolari recompensă pentru informații care ar putea duce la capturarea sau anihilarea lui.

Baghdadi are reputația de a fi extrem de bine organizat și un foarte bun tactician în câmpul de luptă. S-a născut lângă Samarra, la nord de Bagdad, în 1971, iar numele său real este Ibrahim Awad al-Badri.

Potrivit unor informații, acesta era cleric într-o moschee din oraș în momentul invaziei americane în Irak, în 2003. Unii cred că acesta era deja militant jihadist în timpul regimului Saddam Hussein. Alții sugerează că s-a radicalizat în cei 4 ani cât a stat prizonier în tabăra Bucca, o închisoare a SUA din sudul Irakului, unde erau închiși liderii al-Qaeda.

În 2010, a devenit lider al organizației al-Qaeda din Irak, una dintre grupările care s-au alăturat ISIS.

La începutul acestui an, ISIS a dat publicității un video în care apare un bărbat ce se prezintă a fi Baghdadi. Liderul terorist nu mai fusese văzut din 2014, când a proclamat crearea ”califatului” de-a lungul Siriei și Irakului.

Context:Informațiile vin în contextul în care Donald Trump anunțase în urmă cu câteva săptămâni retragerea trupelor americane din Siria și autoriza intervenția militară a Turciei. Forțele kurde, principalul aliat al SUA în lupta împotriva ISIS, acuza SUA de trădare și avertiza că nu mai poate asigura paza închisorilor în care sunt deținuți sute de mii de prizonieri ISIS și familiile lor. De altfel, au existat informații legate de evadarea unora dintre aceștia, soldații kurzi fiind mobilizați pe front împotriva trupelor Turciei. Situația a stârnit îngrijorări legate de refacerea ISIS. Ulterior, Trump a amenințat Turcia cu sancțiuni, Ankara suspendându-și ofensiva militară.

.