Liderul Statului Islamic (ISIS) din Siria, unul dintre cei mai importanți cinci lideri ai grupării militante islamiste, a fost ucis într-un atac cu dronă realizat de Statele Unite, au anunțat marți forțele armate americane, citate de Reuters.

Statul IslamicFoto: Profimedia

Comandamentul Central al Statelor Unite afirmă că Maher al-Agal a fost ucis într-un atac cu drona în nord-estul Siriei și că un asociat apropiat al acestuia a fost de asemenea rănit.

„Planificări îndelungate au condus la executarea cu succes a acestei operațiuni. O evaluare inițială arată că nu au existat victime civile”, afirmă un comunicat remis presei de comandamentul american.

Acesta mai spune că al-Agal a fost responsabil de dezvoltarea unor rețele ale ISIS în afara Irakului și Siriei.

Uciderea acestuia reprezintă o nouă lovitură dată grupării islamiste după ce liderul acesteia, Abu Ibrahim Al-Hashimi Al-Quraishi, s-a aruncat în aer în timpul unui raid efectuat de forțele americane în nord-vestul Siriei în luna februarie a acestui an.

Liderii ISIS, uciși pe rând în operațiuni speciale americane

O lună mai târziu ISIS a anunțat că și-a ales un nou lider în persoana lui Abu Al-Hassan Al-Hashemi Al-Quraishi, fratele mai în vârstă al lui Abu Bakr al-Baghdadi, unul dintre cei mai cunoscuți foști lideri ai grupării teroriste.

Al-Baghdadi a fost de asemenea ucis în timpul unei operațiuni a forțelor americane ce a avut loc în 2019.

Statele Unite au în jur de 900 de militari în Siria, majoritatea staționați în estul țării divizate de un deceniu de război civil.

„ISIS continuă să reprezinte o amenințare pentru Statele Unite și partenerii din regiune”, mai afirmă Comandamentul Central al SUA.

Deși numărul actual al combatanților ISIS este greu de estimat, coaliția internațională care a luptat împotriva organizației estima în 2019 numărul lor la 14.000-18.000, dintre care 3.000 de voluntari străini.

Analiștii afirmă că mulți dintre luptătorii locali s-au întors la viața normală, pregătiți să reapară când apare o oportunitate.