Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut forţelor armate ale ţării „să consolideze pregătirea militară pentru lupta reală”, a relatat miercuri televiziunea chineză de stat CCTV.

Xi JinpingFoto: Noel Celis / AFP / Profimedia

Armata trebuie „să apere cu fermitate suveranitatea noastră teritorială, drepturile şi interesele maritime ale Chinei şi să menţină stabilitatea generală în vecinătatea noastră”, a afirmat Xi Jinping, potrivit televiziunii CCTV, citate de agențiile AFP și Agerpres.

Declaraţiile au fost făcute în timpul vizitei liderului chinez la o bază navală din sudul ţării, marţi, la o zi după încheierea exerciţiilor militare menite să exercite presiuni asupra Taiwanului.

Insula de 23 de milioane de locuitori este subiectul unei rivalităţi acerbe între Beijing, care revendică suveranitatea asupra teritoriului pe care nu îl controlează, şi Washington, principalul aliat şi furnizor de arme al Taiwanului.

China a organizat trei zile de exerciţii militare prezentate de Beijing ca un „avertisment serios” pentru insulă, după o întâlnire, săptămâna trecută, a preşedintei taiwaneze cu un înalt oficial american.

Citește și pe acest subiect: