Donald Ho se bucură de plimbarea sa de duminică într-un parc din Taipei. Dar această ieșire de dimineață nu are aceeași plăcere ca de obicei, deoarece în jurul Taiwanului, navele de război și avioanele chinezești efectuează manevre militare de amploare, potrivit AFP.

Soldati din TaiwanFoto: Daniel Ceng Shou-Yi / Zuma Press / Profimedia

„Sunt un pic îngrijorat, v-aș minți dacă aș spune altceva”, a declarat pentru AFP fostul conferențiar în vârstă de 73 de ani.

„Problema este suveranitatea. Vreau independență, dar (China) vede Taiwanul doar ca pe o provincie”, a deplâns el.

China consideră Taiwanul (23 de milioane de locuitori) drept o provincie pe care nu a reușit încă să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949.

Sâmbătă, Beijingul a lansat trei zile de manevre militare în jurul insulei, ca represalii la întâlnirea de miercuri, în California, dintre președinta taiwaneză Tsai Ing-wen și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy.

Pentru că, în conformitate cu „principiul unei singure Chine” pe care îl apără, nicio țară străină nu ar trebui, în teorie, să aibă vreo legătură oficială cu Taiwanul. Iar orice contact diplomatic provoacă mânia Beijingului.

Operațiunea de sâmbătă este un exercițiu de „încercuire totală a insulei”, potrivit televiziunii de stat chineze, și reprezintă cea mai importantă acțiune militară în jurul Taiwanului de la vizita din 2022, în august, a predecesorului lui McCarthy, Nancy Pelosi.

„Dacă va fi război, ambele părți vor avea mult de suferit. La fel ca în Ucraina”, avertizează dl Ho.

Ca între frați...

Alți taiwanezi văzuți în Parcul Daan făceau stretching sau practicau tai chi, făcând abstracție de prezența armatei chineze în jurul insulei.

„Mergeți în oraș, toată lumea mănâncă, dansează, râde, toate astea”, a declarat Jasper Lee, un om de afaceri pensionar în vârstă de 75 de ani.

„China, în capul ei, crede că Taiwanul îi aparține”, spune el.

„Nu putem să nu mai trăim”, spune Nathan Green, un elev australian-taiwanez în vârstă de 16 ani, care dorește un „guvern liber”.

Prietenul său Wison Su, de aceeași vârstă, spune că vrea să se înroleze în armată după terminarea studiilor, din patriotism. „Nu-mi place guvernul, dar nu-i urăsc pe oamenii din China”, a spus el.

În ciuda opoziției lor față de guvernul chinez, unele persoane și-au exprimat apropierea față de continentali.

„Mă simt în siguranță în Taiwan. Nu cred că vor ataca. Suntem ca niște frați”, a declarat John Shih, un profesor în vârstă de 57 de ani.

„Dacă vor bombarda Taiwanul, relația se va rupe pentru totdeauna”, afirmă el.

Iar el ne amintește valorile sacrosancte ale libertății în acest calm relativ: „Este probabil cel mai important lucru pentru o țară”, spune Nathan Green.