Aproximativ 7.500 de persoane, potrivit poliţiei, şi-au strigat duminică furia în faţa Parlamentului din Atena, după catastrofa feroviară din Grecia soldată cu 57 de morţi şi care este pusă pe seama unei erori umane, dar şi a neglijenţelor pe calea ferată elenă, potrivit AFP.

Polițiștii din Atena au fost atacați cu cocktailuri Molotov în timpul protestelor după ce două trenuri s-au ciocnitFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Între manifestanţii din faţa parlamentului din Atena şi poliţişti au izbucnit ciocniri violente.

Protestatarii au aruncat cu cocktailuri Molotov, poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene

Manifestanţii au incendiat pubelele de gunoi şi au aruncat cu cocktailuri Molotov, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare în plin centrul capitalei elene, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Manifestanţii, care au agitat pancarte cu mesajul „Jos guvernele asasine”, au răspuns la apelul studenţilor, al lucrătorilor feroviari şi al angajaţilor din sector public, în contextul în care trenurile şi metroul sunt în grevă.

În faţa Parlamentului, protestatarii au eliberat către cer sute de baloane negre, în amintirea victimelor coliziunii frontale dintre un tren de călători care făcea legătura între Atena şi Salonic şi un tren de marfă, marţi seară.

„Simţim o furie imensă. Lăcomia, absenţa măsurilor luate pentru protecţia călătorilor au dus la cea mai gravă tragedie feroviară din ţara noastră", a declarat pentru AFP Michalis Hasiotis, preşedintele sindicatului experţilor contabili care s-au alăturat procesiunii.

Premierul Greciei își cere scuze

Tot duminică, premierul Kyriakos Mitsotakis le-a cerut iertare familiilor victimelor, în timp ce întreaga ţară, șocată de această tragedie, este cuprinsă de furie pe fondul neglijenţei şi deficienţelor la căile ferate care au ieşit la suprafaţă odată cu acest accident.

El spune că în Grecia anului 2023 nu este cu putință ca două trenuri să circule în direcţii opuse pe aceeaşi linie şi să nu fie observate de nimeni.

  • „În calitate de prim-ministru, mă simt dator să cer iertare tuturor, dar mai ales rudelor victimelor”, a scris el într-un mesaj adresat grecilor şi publicat pe contul său de Facebook.

În Grecia anului 2023, nu este cu putință ca două trenuri să circule în direcţii opuse pe aceeaşi linie şi să nu fie observate de nimeni, afirmă Mitzotzakis.

  • „Nu putem, nu vrem şi nu ar trebui să ne ascundem în spatele erorilor umane.
  • Faptul că sistemul de control digital va fi complet operaţional în lunile următoare nu este o scuză. Ci este exact invers.
  • Durerea este şi mai mare că nu am apucat să-l terminăm înainte să se întâmple ceva rău.
  • Justiţia va investiga rapid tragedia şi va găsi responsabilii. Acum, suntem datori să fim alături de familiile victimelor, prin recunoaşterea cu îndrăzneală a greşelilor statului. Ştiu că mulţi din ziua de azi îşi vor aminti fraza unuia dintre predecesorii mei că „asta este Grecia”. Dar nu, ea nu este singura.
  • Există o altă Grecie, acolo, care ne dă speranţă, credinţă şi putere. Cu toţii am văzut-o chiar şi după tragicul accident. Prin pompieri, salvatori, medici şi personal din sănătate care au organizat imediat îngrijirea răniţilor. Prin armată. Dar şi experţi din Poliţie care s-au ocupat rapid de misiunea dureroasă de identificare a cadavrelor.
  • Ca să se poată întoarce la familiile lor pentru a jeli. Şi noi am văzut faţa celei mai bune Grecii la pasagerii care şi-au riscat viaţa pentru a-şi salva colegii pasageri. Personal, sunt în politică pentru a schimba această "ţară rea", această Grecie veche care ne face rău. De asta încerc, în fiecare zi. Uneori îmi iese bine, alteori nu. Ştiu bine, totuşi, cât de bine ne putem face patria dacă ştergem rămăşiţele trecutului care ne ţin înapoi. Şi pentru această Grecia pe care o merităm voi continua să lupt", se arată în mesajul lui Mitzotzakis, citat de News.ro.

Amintim că un accident feroviar grav s-a produs marți noapte în Grecia, două trenuri - unul de pasageri și altul de marfă - ciocnindu-se frontal. Accidentul s-a soldat cu cel puțin 57 de morți - între care și un român -, în timp ce alte zeci de persoane au fost rănite, iar mulți sunt încă dați dispăruți.

Vineri a marcat a treia zi de doliu oficial în Grecia, dar din ce în ce mai mult furia era resimţită mai ales în legătură cu faptul că accidentul putea fi prevenit.

Lucrătorii feroviari au prelungit protestul faţă de standardele de siguranţă – şi, în general, de starea precară a căilor ferate greceşti, începând cu absenţa unei semnalizări adecvate – iar studenţii au demonstrat la nivel naţional, jurând că vor fi „vocea morţilor” şi cerând dreptate. În Atena, mii de oameni au ieşit în stradă scandând „Profiturile lor, morţii noştri”.

Hellenic Train s-a numărat printre o serie de utilităţi publice privatizate în perioada de apogeu a crizei datoriilor ţării. În 2016 a fost achiziţionată de grupul feroviar de stat italian Ferrovie dello Stato (FS) Italiane.

Compania a inaugurat anul trecut noul său serviciu de trenuri de pasageri electrificate de mare viteză între Atena şi Salonic, afirmând pe site-ul său web că, la viteze de până la 250 km/h, trenurile ar putea transporta pasageri între cele două oraşe în mai puţin de patru ore. Trenul Intercity implicat în accidentul de marţi circula pe acea rută înainte de a se ciocni cu peste 100 de km/h cu trenul de marfă care se apropia, care transporta marfă de la Salonic la Larissa.

Pe parcursul săptămânii, protestatarii furioşi s-au adunat în faţa sediului companiei puternic păzite din capitala Greciei. Vineri, au făcut-o din nou, strigând „Ucigaşi”, cuvânt pe care manifestanţii l-au scris cu spray în roşu pe ferestrele clădirii de birouri.

La căderea nopţii au avut loc ciocniri în Piaţa Syntagma, piaţa centrală a capitalei elene, între tinerii care aruncau pietre şi poliţia care trăgea cu gaze lacrimogene. Scene similare au avut loc şi la Salonic.

Citește și: FOTO/VIDEO Două trenuri s-au ciocnit în Grecia - imagini din dronă

Starea proastă a reţelei feroviare, diverse probleme în sistemul de semnalizare şi de siguranţă pe căile ferate au fost semnalate, în contextul în care şeful de gară din Larisa, oraşul cel mai apropiat de accident, şi-a recunoscut responsabilitatea.

„Nimic nu merge bine în ţara asta, spitalele sunt în agonie, şcolile se închid, pădurile ard... De cine îşi bat ei joc?", a declarat Nikos Tsikalakis, preşedintele unui sindicat feroviar.

Nu departe de protest, premierul elen a participat la o slujbă religioasă la catedrala mitropolitană din Atena, în timp ce bisericile din toată ţara plănuiau să aducă un omagiu victimelor a ceea ce autorităţile au descris drept „o tragedie naţională".

Vineri, protestatari furioşi au scandat ”asasinii" în faţa sediului companiei de căi ferate Hellenic Train din capitală şi au pictat acest cuvânt cu litere roşii pe faţada clădirii.