Ministrul grec al Transporturilor, Kostas Karamanlis, și-a anunțat demisia în urma accidentului feroviar produs marți noapte, când un tren în care se aflau peste 350 de pasageri s-a ciocnit cu un tren de marfă care circula pe aceeași linie, iar cel puțin 38 de persoane au murit, alte câteva zeci fiind rănite. Supraviețuitorii vorbesc despre „secundele de coșmar” în care vagoanele s-a răsturnat, conform CNN.

Accident feroviar în GreciaFoto: Intime News/Athena Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

În urma accidentului, produs în orașul Tempe, aflat în estul Greciei, între Atena și Salonic, mai multe vagoane au deraiat, iar cel puțin trei au luat foc. Primele două vagoane și locomotivele au fost distruse în totalitate, iar mecanicii celor două trenuri au murit în urma impactului.

Presa din Grecia vorbește despre „cel mai grav accident feroviar cu care s-a confruntat vreodată” țara.

„O eroare umană”

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, s-a adresat națiunii, miercuri seară, într-o intervenție televizată în care a spus că accidentul ar fi fost cauzat de o eroare umană, conform BBC.

„Totul arată că tragedia a fost cauzată, din păcate, în principal de o eroare umană”, a spus el.

În timpul zilei, premierul grec a fost la locul accidentului.

  • „Este extrem de dificil ceea ce trăim astăzi ca țară. Vorbim despre o tragedie de neimaginat.
  • Pot garanta un lucru: vom afla cauzele acestei tragedii și vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată”, a declarat Mitsotakis în timpul vizitei sale la locul accidentului.

Premierul grec a spus că gândurile sale se îndreaptă „în primul rând către rudele victimelor”.

„Sistemul feroviar nu corespunde standardelor secolului 21”

Ministrul grec al Transporturilor, Kostas Karamanlis, și-a anunțat demisia, spunând că sistemul feroviar din Grecia „nu corespunde standardelor secolului 21”, scrie CNN.

  • „Este un fapt că am primit sistemul feroviar într-o stare care nu corespunde standardelor secolului 21”, a spus el, adăugând că în ultimii trei ani și jumătate Guvernul a făcut „toate eforturile pentru a îmbunătăți această situație”.
  • „Din păcate, eforturile noastre nu au fost suficiente pentru a preveni un astfel de incident. Și asta este foarte grav pentru noi toți și pentru mine personal.
  • Îmi prezint demisia din funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii. Este ceea ce simt, fiind responsabilitatea mea ca semn minim de respect pentru memoria oamenilor care au murit atât de nedrept”, a adăugat Kostas Karamanlis.

Șef de gară arestat

De asemenea, șeful gării din orașul Larissa a fost arestat, iar anchetatorii încearcă să afle de ce ambele trenuri se aflau pe aceeași linie, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Poliției din Larissa, Constantia Dimoglidou, citat de CNN.

La rândul său, un purtător de cuvânt al guvernului grec a spus că cele două trenuri circulau pe acelaşi tronson de cale ferată „de mai mulţi kilometri”.

Lipsa sistemelor de securitate performante şi vechimea trenurilor erau reclamate încă înainte de accident. Societatea de căi ferate din Grecia, Hellenic Train, privatizată în 2018, este controlată de grupul italian FS.

  • „Este un accident inimaginabil.
  • Două trenuri se aflau pe aceeaşi linie de cale ferată şi au intrat în coliziune frontală (...)
  • Niciun sistem de securitate, telecomandă şi semnale de circulaţie nu funcţionează.
  • Acest oribil accident ar fi fost evitat dacă sistemele de securitate funcţionau”, a declarat pentru AFP preşedintele sindicatului mecanicilor de tren OSE, Kostas Genidounias, aflat la locul accidentului.

„Secundele de coșmar” povestite de pasageri

Pasagerii trenului care s-a ciocnit cu garnitura de marfă au descris „secundele de coșmar” în care vagoanele s-au răsturnat.

  • „Am auzit o bubuitură puternică. (Au fost) 10 secunde de coșmar în care vagonul s-a răsturnat pe o parte.
  • S-a creat panică, erau cabluri peste tot, a izbucnit un incendiu imediat. Erau flăcări în stânga și în dreapta.
  • A fost haos, vagoane răsturnate, incendii, cabluri atârnate, geamuri sparte, oameni care țipau, oameni prinși, oameni arși.
  • Eram la doi metri înălțime, de unde am sărit ca să scăpăm, iar dedesubt erau resturi de fiare”, a spus pentru Reuters Stergios Minenis, în vârstă de 28 de ani.

  • „Lângă noi izbucnise un incendiu, omul ăsta de aici a văzut o gaură, așa că am reușit să ieșim din locul în care eram blocați”, a spus un alt pasager, care a reușit să iasă din tren împreună cu tânărul de 28 de ani.

  • „Ferestrele se spărgeau și oamenii țipau”, a povestit un alt pasager, care a reușit să iasă din vagon.

Majoritatea pasagerilor erau tineri

Cei mai mulți dintre pasagerii implicați în accident erau tineri, a declarat șeful unității de terapie intensivă (ICU) dintr-un spital din apropiere pentru postul public de stat ERT, conform CNN.

  • „Majoritatea oamenilor de la bord erau tineri”, a spus medicul Apostolos Komnos de la spitalul din Larissa unde au fost duși pasagerii răniți.

Ultimul bilanț anunțat de autorități indica 38 de morți și 85 de răniți, dintre care 66 au fost spitalizaţi, şase fiind la terapie intensivă.

CITEȘTE ȘI:Rețea mică, probleme foarte mari - De ce în Grecia se produc frecvent accidente pe calea ferată