Nu există niciun „indiciu de activitate extraterestră” după seria de aparate zburătoare doborâte de armata americană, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, precizând că trebuie să „abordeze această problemă”, potrivit AFP.

Rămășițele balonului spion doborât de SUA, recuperate de marina americanăFoto: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

„Știu că au existat întrebări și îngrijorări în legătură cu acest lucru, dar nu există niciun indiciu privind extratereștrii sau activitate extraterestră cu aceste recente incidente", a declarat Karin Jean-Pierre, insistând că este „important” un răspuns din partea Casei Albe.

Încă neidentificate

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, susține că este vorba doar de interferena Chinei care desfășoară un amplu proiect cu baloane spion. Totuși, acesta recunoaște că încă se investighează ce a fost obiectul zburător octogonal doborât de forețele aeriene americane, potrivit Reuters.

„Statele Unite nu au reușit încă să identifice obiectele recent doborâte găsite în spațiul aerian nord-american”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Kirby a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă că o supraveghere mai atentă a spațiului aerian poate explica parțial creșterea numărului de obiecte detectate, dar că acestea nu au fost evaluate ca fiind o amenințare pentru persoanele de la sol și nu au prezentat semne că ar avea capacitate de manevră sau de propulsie.

Acesta dă asigurări că SUA nu trimit baloane spion desupra Chinei și nu are cunoștință ca vreo aeronavă americană să fi încălcat spațiul aerian chinez. „Folosira avioanelor de vânătoare pentru doborârea acestor obiecte zburătoare neidentificate a fost cea mai bună soluție”, a adăugat el.

Președintele Biden a primit informații că nu e doar o problemă a SUA, ci a întregii lumi. Aceste obiecte neidentificate au fost detectate de ani de zile. Sunt obiecte care merg încet, pe radar. Unele nu au fost detectate de administrația precedentă.

„Nu am putut face o evaluare precisă, așa că am vorbit cu premierul canadian. Ne concentrăm să aflăm care este natura lor și dacă sunt o amenințare pentru oameni. Ne-am uitat să vedem dacă au oameni la bord, nu au oameni la bord, nu făceau manevre, nu comunicau, dar erau o amenințare pentru aviația civilă. De aceea, președintele a dat ordinul să fie doborâte Continuăm monitorizarea. Nu sunt amenințări active astăzi. Ne consultăm cu aliații să vedem cum gestionăm”, s-a spus în conferința de la Casa Alba.

SUA organizează o nouă „echipă inter-agenții” pentru a studia obiectele aeriene neidentificate

Președintele Joe Biden l-a însărcinat pe consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan să conducă „o echipă inter-agenții care să studieze implicațiile politice mai largi pentru detectarea, analiza și eliminarea obiectelor aeriene neidentificate care prezintă riscuri de siguranță sau de securitate”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al securității naționale, John Kirby, citat de CNN.

Grupul - din care fac parte secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin și directorul Serviciului Național de Informații Avril Haines - are sarcina de a angaja „omologii lor relevanți pentru a face schimb de informații și pentru a încerca să obțină și perspectivele lor”, în timp ce administrația va informa între timp membrii Congresului și oficialii locali, a precizat Kirby.

Kirby, care este coordonatorul pentru securitate națională al Casei Albe pentru comunicare strategică, a mai spus că niciunul dintre cele mai recente trei obiecte doborâte nu reprezenta o amenințare pentru persoanele de la sol, nu trimitea semnale de comunicații, nu prezenta semne de „manevră sau avea vreo capacitate de propulsie” și nu era dotat cu echipaj uman.

Toate cele trei misiuni de doborâre au fost finalizate „cu succes și în siguranță”, iar eforturile de recuperare sunt în curs de desfășurare, deși administrația a recunoscut că toate cele trei obiecte au fost doborâte „în teren destul de îndepărtat - gheață și sălbăticie”, ceea ce a complicat eforturile de recunoaștere.

Şeful Comandamentului de Apărare Aerospaţială al SUA (NORAD), generalul Glen VanHerck, a afirmat duminică, referitor la recenta serie de obiecte neidentificate doborâte de avioane de război americane, că nu poate exclude în acest moment să fi fost vorba de extratereştri sau vreo altă explicaţie, relatează Reuters.

Întrebat dacă exclude posibilitatea unei origini extraterestre a celor trei obiecte zburătoare doborâte în tot atâtea zile de aeronavele de luptă ale SUA, generalul VanHerck a răspuns: „Comunitatea de informaţii şi de contrainformaţii să stabilească asta. Eu nu am exclus nimic”.

„În acest moment continuăm să analizăm orice ameninţare sau potenţială ameninţare, necunoscută, care se apropie de America de Nord, în încercarea de a o identifica”, a precizat el.

VanHerck a făcut aceste comentarii într-un briefing la Pentagon, după ce un avion F-16 al forţelor americane a doborât un obiect zburător octogonal deasupra lacului Huron, la graniţa dintre SUA şi Canada.

Citește și: