Actorul american Alec Baldwin şi armuriera Hannah Gutierrez-Reed au fost acuzați marți de ucidere involuntară, după împușcarea fatală a directorului de imagine Halyna Hutchins pe platourile de filmare ale filmului „Rust” în 2021, a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului din New Mexico, relatează Reuters.

Alec Baldwin pe platoul de filmare al filmului RustFoto: Santa Fe County Sheriff's Office / Zuma Press / Profimedia

Baldwin riscă până la cinci ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat neglijență agravantă, a anunțat marți un procuror, potrivit AFP.

Baldwin și Gutierrez-Reed au fost acuzați fiecare de două capete de acuzare pentru ucidere din culpă. Cea mai gravă acuzație - care implică o pedeapsă potențială pedeapsă de cinci ani de închisoare - ar cere procurorilor să convingă un juriu că Baldwin nu a fost doar neglijent, ci și imprudent în utilizarea armei de foc.

Procurorul districtual Mary Carmack-Altwies a anunțat pe 19 ianuarie că va depune acuzațiile până la sfârșitul lunii, după luni de speculații pe care ea a determinat că are dovezi că Baldwin a manifestat neglijenţă criminală când un pistol cu care repeta o scenă s-a descărcat şi a eliberat un glonţ real care a ucis-o pe Hutchins.

Heather Brewer, un purtător de cuvânt al parchetului, a declarat că procurorul districtual a depus acuzațiile împotriva lui Baldwin și Gutierrez-Reed.

Actorul, cunoscut pentru rolul din „30 Rock” a negat responsabilitatea, spunând că a armat revolverul, dar nu a apăsat niciodată pe trăgaci și că era treaba lui Gutierrez-Reed și a altor profesioniști din domeniul arme să se asigure că acest nu era încărcat.

Gutierrez-Reed a susţinut că s-a asigurat că gloanţele pe care le-a încărcat în revolver erau oarbe înainte de a înmâna arma asistentului de regie Dave Halls care i-a dat-o lui Baldwin spunându-i că era un "pistol rece", adică neîncărcat, potrivit poliţiei.

Halls a recunoscut că nu a verificat arma înainte de filmarea scenei fiind convins că aceasta conţinea gloanţe oarbe. El a semnat o înţelegere cu procurorii în care admite folosirea neglijentă a unei arme.

„Doar în ziua filmării, dovezile arată că nu mai puțin de o duzină de acte sau omisiuni prin imprudență au avut loc în timpul scurt înainte de prânz și de ora împușcăturii, iar aceasta nu include manipularea neglijentă a armei de foc de către Baldwin”, arată o declarație privind cauza probabilă care însoțește acuzațiile la adresa lui Baldwin, în calitate de actor și producător.

Citește și: