Eurodeputata elenă Eva Kaili nu a putut fi audiată miercuri în fața justiției belgiene din cauza unei greve din penitenciarul în care se află și rămâne în arest. Reamintim că europarlamentara socialistă a fost suspendată din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European după ce la locuința sa au fost găsite teancuri de bani - aproximativ 600.000 de euro - primiți ca mită pentru a favoriza Qatarul la Bruxelles.

Eurodeputata greacă Eva Kaili și șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, emirul statului QatarFoto: IOS / Zuma Press / Profimedia Images

Aducerea eurodeputatei socialiste elene în faţa justiţiei belgiene în presupusul scandal de corupţie legat de Qatar a fost amânată pentru 22 decembrie, timp în care Kaili va rămâne în arest, a anunţat miercuri André Risopoulos, avocatul europarlamentarei, scrie Agerpres, citând AFP.

Ea a fost acuzată de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat în acest caz vizând tentative ale statului Qatar de a influenţa decizii economice şi politice ale Parlamentului European privind situaţia drepturilor omului în această ţară.

Potrivit presei belgiene, au fost inculpaţi şi reţinuţi pentru aceleaşi infracțiuni partenerul Evei Kaili, Francesco Giorgi, consilier în Parlamentul European, un lobbyist de la Bruxelles şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, în urma percheziţiilor la domiciliul acestuia fiind găsită o sumă de peste un milion de euro. Justiţia belgiană va decide dacă aceştia rămân sau nu în arest.

Cazul a fost disjuns pentru Eva Kaili, care nu a putut fi prezentă miercuri la tribunal din cauza unei greve în închisoarea unde se află, a explicat avocatul europarlamentarei. În aceste condiţii, apărarea a solicitat amânarea audierii pentru 22 decembrie.

Un alt avocat al eurodeputatei, Michalis Dimitrakopoulos, a declarat marţi pentru AFP, la Atena, că Eva Kaili „nu are cunoştinţă de existenţa banilor” găsiți la domiciliul său din Bruxelles.

Scandalul de corupţie din Parlamentul European s-ar putea extinde

Parlamentarii europeni vor să verifice și dacă Qatarul a influenţat în mod incorect un acord-cheie din transportul aerian, intens criticat la momentul încheierii sale, prin care compania aeriană Qatar Airways obţine acces nelimitat pe piaţa UE.

În condiţiile în care această ţară este suspectată că a mituit oficiali europeni pentru a cumpăra influenţă politică, europarlamentarii explorează modalităţi de a restricţiona acordul profitabil cu compania aeriană din emirat, scrie Politico.eu, care a văzut un e-mail în acest sens din partea Karimei Delli, preşedinta Comisiei pentru transporturi din PE.

Acordul UE - Qatar Airways a fost încheiat anul trecut. Negocierile UE cu Qatarul în domeniul aviaţiei au fost puternic criticate la vremea respectivă de companiile aeriene europene, care se temeau de concurenţa neloială din partea conexiunilor aeriene ale Qatar Airway către destinaţii din Asia, dar a fost criticat şi de concurenţii direcţi ai Qatar Airways din Golf, ale căror conexiuni către Europa rămân limitate. Acordul înlocuieşte o serie de acorduri bilaterale şi a fost prezentat de susţinătorii săi ca o modalitate de a asigura o concurenţă loială şi de a avea standarde comune, sociale şi de muncă. Cu toate acestea, înţelegerea a fost blamată de o parte a sectorului aviatic european.

„Acordul cu Qatarul nu este nici în interesul angajaţilor europeni şi nici al industriei aviatice europene", a declarat anul trecut, la semnarea acordului, Maria-Pascaline Murtha, membră a consiliului de administraţie al sindicatului german al piloţilor Vereinigung Cockpit.

Karima Delli, preşedinta comisiei pentru transporturi din Parlamentul European, care a negociat afacerea cu Qatar Airways, trage un semnal de alarmă, într-un e-mail obţinut de Politico, potrivit News.ro. Delli, o europarlamentară franceză din grupul Verzilor, a avertizat că este posibil ca emiratul să fi intervenit în deciziile interne ale Parlamentului atunci când a acceptat acest acord.

„Având în vedere evoluţiile recente, ratificarea acestui acord în acest stadiu ar putea fi dificilă până când nu se va stabili dacă au fost îndeplinite condiţiile de transparenţă şi imparţialitate", a scris ea într-o scrisoare adresată coordonatorilor grupurilor politice din comisia pe care o conduce.

În ceea ce priveşte posibila renunţare la ratificarea acordului încheiat anul trecut, ea a adăugat că ar trebui să fie cerute clarificări de la Comisia Europeană. „(Avem nevoie de clarificări) pentru a ne informa rapid cu privire la procesul de ratificare în curs de desfăşurare a Acordului aerian UE-Qatar şi pentru a ne anunţa când se aşteaptă să înceapă procedura de aprobare", spune Delli.

Ea a promis că va colabora în ancheta internă pe care a decis-o preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va declasifica documente şi va pune la dispoziţie declaraţii legate de Qatar, „dacă acestea sunt solicitate".

Scandalul de corupție din Parlamentul European

Amimtim că Parlamentul European este zguduit de un scandal de corupție în urma unor acuzaţii potrivit cărora Qatarul a oferit bani şi cadouri unor oficiali ai PE pentru a-i influenţa procesul decizional.

În centrul acuzaţiilor este eurodeputata greacă Eva Kaili, vicepreşedintă a Parlamentului European, aleasă în PE încă din 2014. Ea a fost arestată duminică şi pusă sub acuzare pentru corupţie de autorităţile belgiene, alături de alte trei persoane.

Ar fi primit bani mulţi de la Qatar pentru a-şi influenţa colegii ca să ia decizii favorabile acestei ţări. În momentul în care a fost reţinută, vineri, eurodeputata ar fi fost prinsă în flagrant delict, având „genţi cu bani”, motiv pentru care nu s-a putut prevala de imunitatea parlamentară.