Proprietațile din Grecia ale Evei Kaili, vicepreședintă a Parlamentului European (PE), au fost puse sub sechestru de autoritățile elene în contextul anchetei lansate de autoritățile belgiene privind spălarea de bani și corupția din cadrul PE, a declarat luni o sursă locală pentru Reuters.

Vicepresedinta PE Eva Kaili, retinuta intr-un dosar de coruptieFoto: Buissin/EUC / Zuma Press / Profimedia

Patru persoane au fost arestate și acuzate de „participare la o organizație infracțională, spălare de bani și corupție", au anunțat procurorii belgieni într-un comunicat.

Aceștia nu au dat numele suspecților, dar o sursă apropiată de caz a declarat că printre acuzați se află și socialista elenă Kaili. Procurorii belgieni au percheziționat vineri 16 case și au confiscat 600.000 de euro la Bruxelles.

Parlamentul European a anunțat în weekend că a suspendat-o pe Kaili din funcție. Partidul socialist grec PASOK a spus că a expulzat-o din rândurile formațiunii.

Val de reacții la nivel înalt în UE

Credibilitatea Uniunii Europene este în pericol, au avertizat luni miniștrii de externe ai UE, în urma acuzațiilor potrivit cărora Qatarul a oferit bani și cadouri unor oficiali ai Parlamentului European pentru a influența procesul decizional.

„Acesta este un incident incredibil care trebuie să fie clarificat complet cu toată forța legii", a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, la sosirea la Bruxelles pentru o întâlnire cu omologii săi din UE. „Este vorba despre credibilitatea Europei", a adăugat ea.

Ministrul irlandez al afacerilor externe, Simon Coveney, și-a exprimat și el îngrijorarea. „Este o situație nocivă. Trebuie să lămurim lucrurile".

Acuzațiile de corupție la adresa vicepreședintelui Parlamentului European sunt un motiv de „maximă îngrijorare ", a declarat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Acuzațiile reprezintă un motiv de maximă îngrijorare, sunt foarte grave", a declarat ea presei, reiterând că propune, de asemenea, crearea unui organism de etică independent pentru instituțiile UE.

Procurorii belgieni au spus că suspectau de luni de zile că un stat din Golf încearcă să cumpere influență la Bruxelles. O sursă care cunoaște cazul a declarat că statul în cauză este Qatar.

Cine este Eva Kaili

Eva Kailia are 44 de ani și s-a născut la Salonic, în Grecia. Eva Kaili a fost prezentatoare de știri și jurnalistă a postului de televiziune MEGA din Grecia în perioada 2004-2007.

Din 2007 și-a început cariera politică în țara natală, fiind timp de cinci ani deputat în Parlamentul elen.

În perioada 2013-2014 a fost președintele Centrului pentru egalitatea de gen din cadrul Ministerului grec de Interne. Din 2014, este membru ales în Parlamentul European din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.

Citește și: