Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu se află miercuri în pragul unei întoarceri dramatice la putere, revendicând un „vot uriaș de încredere” din partea alegătorilor și declarând că tabăra sa de dreapta este la un pas de o victorie electorală răsunătoare, relatează Reuters.

Benjamin NetanyahuFoto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia Images

Numărarea a aproximativ 70% din voturi arată că partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu și formațiunile cu care va forma probabil o alianță ar obține controlul asupra parlamentului după al cincilea tur de alegeri legislative organizate în Israel în ultimii 4 ani.

„Suntem în pragul unei victorii foarte mari”, le-a spus un Netanyahu zâmbitor susținătorilor săi strânși la sediul partidului Likud.

Alianța lui Netanyahu cu Itamar Ben-Gvir, al cărui partid de extrema dreaptă „Otzma Yehudit” este pe cale să devină al treilea partid ca număr de mandate în parlament, i-a alarmat pe palestinieni și a provocat îngrijorări printre unii dintre aliații tradiționali ai fostului premier.

Campanie electorală marcată de îngrijorări în Israel

Însă Netanyahu, a cărui poziție pare că s-a întărit după numărarea majorității voturilor comparativ cu rezultatele exit poll-urilor, a promis să formeze „un guvern național stabil”, discursul său fiind întrerupt de mulțimea de susținători care a început să cânte „Bibi, regele Israelului”.

Fostul premier, care în 2020 a reluat relațiile diplomatice cu Bahrain și Emiratele Arabe Unite, a mai spus că guvernul sub conducerea sa se va comporta responsabil, va evita „aventurile inutile” și va „extinde cercul păcii”.

Deși numărătoarea finală a voturilor ar putea schimba situația, bilanțul parțial arată că blocul politic condus de Netanyahu ar urma să obțină 67 din cele 120 de locuri din Knesset, parlamentul unicameral al Israelului.

După o campanie electorală care a fost marcată de îngrijorările legate de securitate și costul de trai, susținerea pentru coaliția de guvernare a fostului premier centrist Yair Lapid pare să se fi prăbușit, însă acesta nu și-a asumat încă înfrângerea, afirmând că va aștepta numărătoarea finală a voturilor.

Cei 12 ani consecutivi în care Netanyahu s-a aflat la putere, un record absolut pentru Israel, s-au încheiat în iunie 2021 când Lapid i s-a alăturat lui Naftali Bennett, un fost aliat al lui Netanyahu, pentru a forma o coaliție tensionată între liberali, forțe de dreapta și partidele arabe.

Însă alianța formată din nu mai puțin de 8 partide s-a destrămat după un an de zile, Bennett anunțând că se retrage din politică în data de 30 iunie a acestui an. Funcția de premier a fost preluată de Lapid, care ocupase funcția de ministru de Externe în guvern.

Benjamin Netanyahu promite „putere și înțelepciune”

„Oamenii vor o altă cale. Ei vor securitate. Ei vor putere, nu slăbiciune, ei vor înțelepciune diplomatică, dar cu fermitate”, a declarat Netanyau miercuri.

Bătăliile legale ale acestuia, acuzat de corupție, au dus la blocarea sistemului politic din Israel încă din 2019 și au dus la adâncirea diviziunilor între susținătorii și oponenții săi.

Deocamdată nu este clar ce poziții ar putea ocupa în noul guvern Ben-Gvir și Bezalel Smotrich, un alt lider considerat de extrema dreaptă.

Însă forța partidului lor „Otzma Yehudit” a fost elementul cel mai remarcabil la aceste alegeri parlamentare din Israel, campania ducând în prim planul politicii israeliene o formațiune aflată anterior la periferiile sale.

Ben-Gvir, care militează pentru expulzarea oricărei persoane considerată a fi neloială Israelului, este un fost membru al Kach, un grup aflat pe lista de monitorizare a terorismului atât a Israelului, cât și a Statelor Unite.

În trecut el a fost condamnat pentru incitare rasială însă și-a mai moderat unele dintre pozițiile extremiste.