Primul martor în procesul în care premierul Israelului este judecat pentru mită, fraudă și alte infracțiuni asociate corupției a fost un editor care a mărturisit în fața instanței că i s-a spus să facă ”dispărute” materialele negative despre Netanyahu.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Ilan Yeshua, fostul director al companiei Walla care deține un site de știri, a mai spus că patronul, Shaul Elovitch, i-am mai ordonat să publice articole denigratoare la adresa rivalilor premierului.

Procurorii îl acuză pe premier că a luat decizii care vizau sute de milioane de dolari în favoarea patronului Elovitch în schimbul unei mediatizări favorabile. Atât patronul cât și premierul neagă aceste acuzații, relatează BBC.

Premierul, care este judecat pentru luare de mită, fraudă și abuz de putere în trei dosare diferite, a susținut că audierile reprezintă o ”șaradă” și i-a acuzat pe procurori de ”tentativă de lovitură de stat”.

Procesul a început în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu a trecut luna trecută testul electoral, plasându-se pe primul loc în alegerile legislative, fără însă a avea suficiente voturi pentru o majoritate solidă.

În aceste zile președintele Israelului i-a convocat pe liderii parlamentari pentru consultări în vederea formării guvernului.

În 23 martie, Partidul Likud al prim-ministrului israelian Benjamin a câștigat între 30 de locuri din 120 în Knesset (Parlament), urmat de partidul Yesh Atid („Există un viitor”) al centristului Yair Lapid creditat cu 16 - 18 locuri. Împreună cu aliații săi de dreapta, Benjamin Netanyahu ar câștiga mai mult sprijin pentru a forma o coaliție de guvernare dacă Naftali Bennett, creditat cu 7-8 locuri, i se alătură.