Fostul consilier al lui Donald Trump, Steve Bannon, urmează să se predea justiţiei newyorkeze, după ce a fost inculpat de fraudă într-un dosar de presupusă deturnare de fonduri destinate construcţiei unui zid împotriva imigranţilor între Statele Unite şi Mexic, scrie presa americană, citată de AFP și Agerpres.

Steve BannonFoto: Ron Sachs-CNP / SplashNews / Profimedia Images

Steve Bannon, în vârstă de 68 de ani, o figură a populismului de dreapta în Statele Unite, a plecat miercuri seara (ora locală) de la New York pentru a se preda joi, la ora locală 9.00 (15.00, ora României) biroului procurorului districtului Manhattan, Alvin Bragg, şi a fi inculpat penal, a anunţat la postul CNBC avocatul său, Robert Costello.

Postul a confirmat astfel o primă informaţie, marţi, a cotidianului The Washington Post (WP), care dezvăluia, citând surse apropiate dosarului, că fosta „eminenţă cenuşie” a fostului preşedinte Donald Trump (2016-2021) urma să se predea autorităţilor locale din statul New York pentru a fi inculpat de fraudă financiară.

Acuzațiile aduse lui Steve Bannon

Contactat de AFP, biroul procurorului din Manhattan nu a răspuns. Nicio precizare cu privire la conţinutul inculpării nu a fost furnizată presei americane, însă WP, CNBC şi CNN scriu că este vorba despre acelaşi dosar în care Steve Bannon a fost inculpat prima oară în 2020 cu privire la fraudă financiară, de către justiţia federală americană.

Fostul consilier al Casei Albe a fost arestat în august 2020, acuzat împreună cu alţi trei protagonişti de faptul că a escrocat şi deturnat o parte a unui fond de 25 de milioane de dolari destinat construirii unui zid împotrva imigranţilor între Statele Unite şi Mexic - o promisiune din campanie a miliardarului Donald Trump.

Însă Steve Bannon nu a fost judecat niciodată de vreun tribunal, pentru că a fost graţiat de către fostul preşedinte Donald Trump la 19 ianuarie 2021, cu o zi înainte ca miliardarul să plece de la Casa Albă, unde s-a instalat Joe Biden.

Steve Bannon a denunţat, într-un comunicat, „urmăriri false împotriva (sa) cu 60 de zile înainte de alegerile” legislative de la jumătate de mandat, prevăzute la 6 noiembrie.

Fostul consilier al lui Donald Trump, găsit vinovat de obstrucționarea unei anchete a Congresului

Această inculpare penală intervine la şase săptămâni după ce Steve Bannon a fost găsit vinovat, de către un tribunal federal de la Washington, de obstrucţionarea prerogativelor de anchetă ale Congresului.

El a refuzat să coopereze cu Comisia parlamentară de anchetă privind luarea cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021.

Steve Bannon a rămas, în pofida faptului că a fost dat afară de la Casa Albă în august 2017, un apropiat al lui Donald Trump şi a discutat cu miliardarul cu o zi înainte de atacul Congresului, la 6 ianuarie 2021.