Steve Bannon, un apropiat al fostului președinte Donald Trump, a fost acuzat de „sfidarea Congresului” pentru refuzul său de a participa la investigațiile privind atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, a declarat vineri Departamentul de Justiție al SUA, relatează AFP.

Steve BannonFoto: Captura YouTube

Fostul consilier în vârstă de 67 de ani, care a fost unul dintre arhitecții campaniei prezidențiale de succes a lui Trump în 2016 înainte de a cădea în dizgrație, este dat în judecată pentru că a refuzat să depună mărturie și să ofere documente comisiei parlamentare speciale care investighează atacul asupra sediul Congresului.

O comisie parlamentară specială de anchetă a votat pe 20 octombrie în favoarea unei acţiuni în justiţie pentru "obstrucţionarea activităţii Congresului" împotriva lui Steve Bannon, care a refuzat să participe la investigaţiile privind asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie.

"Domnul Bannon fie se va conforma investigaţiei noastre, fie va trebuie să suporte consecinţele", a declarat democratul Bennie Thompson, care conduce această comisie criticată de Donald Trump şi aliaţii săi. "Nu putem permite nimănui să obstrucţioneze activitatea comisiei speciale în timp ce lucrăm pentru stabilirea faptelor. Miza este prea mare", a adăugat el înaintea unui vot unanim a celor nouă membri (şapte democraţi şi doi republicani) în favoarea iniţierii procedurii de punere sub acuzare.

Steve Bannon a fost convocat dar nu s-a prezentat în faţa acestei comisii speciale a Camerei Reprezentanţilor care investighează rolul fostului preşedinte republican în atacul susţinătorilor săi împotriva sediului Congresului din 6 ianuarie, ziua în care congresmenii au certificat victoria în alegerile prezidenţiale a candidatului democrat Joe Biden.

Bannon, în vârstă de 67 de ani, a fost unul din arhitecţii campaniei prezidenţiale de succes a lui Donald Trump în 2016, după care a fost îndepărtat de către acesta. În ultimele zile ale mandatului său, preşedintele i-a acordat clemenţă, punând capăt unei urmăriri penale pentru deturnare de fonduri.

Deşi nu deţinea o funcţie publică pe 6 ianuarie, Steve Bannon pare să fi discutat despre protestul din 6 ianuarie cu preşedintele Trump în zilele care au precedat asaltul, potrivit comisiei.