Cosmonautul rus Oleg Artemiev a fost nevoit să își încheie „urgent” o ieșire în spațiu de la bordul Stației Spațiale Internaționale din cauza unor probleme cu costumul său spațial, relatează TASS.

Cosmonautul Oleg Artemiev in timpul unei iesiri in spatiuFoto: NASA / AP / Profimedia Images

„Oleg, acesta este un nivel al energiei foarte scăzut, trebuie să te întorci urgent pentru că dacă bateria se epuizează complet, nu este doar o pompă sau un ventilator, se poate pierde și comunicarea”, i-a transmis inginerul responsabil de monitorizarea ieșirii în spațiu.

Dmitri Ahmerov, inginerul-șef al departamentului de activități extravehiculare din cadrul Corporației de Rachete Spațiale a Rusiei , a precizat ulterior că o decizie asupra continuării misiunii va fi luată odată ce Artemiev se va afla în compartimentul ecluzei.

„Vom aștepta până când va ajunge Oleg la ecluză. Și acolo se va lua decizia finală asupra extinderii EVA (n.r. activității extravehiculare) sau asupra încheierii acesteia. Centrul de control al misiunii va decide”, a declarat inginerul rus pentru TASS.

Roscosmos a raportat că sănătatea lui Artemiev nu este în pericol.

Cosmonauții ruși au ieșit în spațiu pentru lucrări la ERA

Cosmonautul a ieșit în spațiu cu Denis Matveev, un alt cosmonaut rus, pentru a monta camere de luat vederi care să ofere o privire mai largă asupra Brațului Robotic European (ERA) și să conecteze panoul de control extern al acestuia.

Cosmonauții ruși au decis în cele din urmă să folosească ERA deși fostul șef al Roscosmos, Dmitri Rogozin, le interzisese acest lucru ca represalii față de decizia Agenției Spațiale Europene de a înceta colaborarea cu agenția spațială a Rusiei pentru misiunea ExoMars ce viza să trimită un nou rover pe Marte până la sfârșitul lui 2022.

Rogozin a fost înlocuit din funcție de președintele Vladimir Putin la jumătatea lunii iulie.