Partidul Socialist din Bulgaria a renunţat miercuri la planurile de a propune un nou guvern de coaliţie, după ce a nu a reuşit să adune o majoritate în parlament, o situaţie care ar putea duce la noi alegeri în toamnă, relatează Reuters și Agerpres.

Kiril PetkovFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Preşedintele Rumen Radev va trebui acum să numească un guvern interimar pentru a conduce ţara înainte de a organiza un nou scrutin, care cel mai probabil va avea loc în octombrie.

Socialiştii au făcut o a treia şi ultimă încercare de a forma un guvern după ce coaliţia premierului reformist Kiril Petkov a fost înlăturată de la putere printr-o moţiune de cenzură luna trecută, în urma pierderii majorităţii.

„A devenit clar că nu există o majoritate dispusă să lupte împotriva corupţiei. În acest caz, vom înapoia mâine preşedintelui mandatul neîndeplinit de a forma un guvern”, a declarat presei Georgi Svilenski, membru în conducerea Partidului Socialist.

Bulgaria se pregătește de alegeri într-o perioadă turbulentă

Socialiştii au convenit cu partenerii lor din guvernul interimar asupra unui program de şase luni pentru a lupta împotriva corupţiei şi pentru a oferi măsuri de a ajuta firmele în contextul creşterii preţurilor, dar nu au reuşit să obţină sprijinul unui fost aliat, partidul ITN.

Încercarea lor de a supune programul unui vot în parlament a fost respinsă de deputaţi, ceea ce a arătat clar lipsa unei majorităţi.

O criză politică prelungită, pe fondul creşterii inflaţiei şi al războiului din Ucraina, ar putea pune în pericol accesul la miliardele de euro din fondurile de recuperare ale UE, precum şi perspectivele de adoptare a monedei euro în 2024.

Ea ar putea afecta de asemenea încercările de a obţine livrări sigure de gaze naturale după ce Moscova a tăiat furnizarea de gaz către Bulgaria, ţară aproape complet dependentă de resursele ruseşti, după refuzul Sofiei de a plăti în ruble.