Rusia dezvoltă un nou „ucigaș de portavioane”: o rachetă balistică „Zmeevik” cu echipament de luptă hipersonic, potrivit agenției TASS, care citează două surse din industria de armament.

Singurul portavion rusesc, „Amiralul Kuznetov”, a devenit tinta glumelor dupa ce a luat foc in 2019Foto: TASS / ddp USA / Profimedia Images

„Racheta balistică Zmeevik cu echipament de luptă hipersonic a fost dezvoltată de destul de mult timp. Va fi concepută pentru a distruge ținte mari de suprafață, în primul rând portavioane”, afirmă una dintre sursele citate de agenția de presă a statului rus.

Cealaltă sursă a spus că această rachetă ar putea intra în serviciul unităților de rachete de coastă ale Marinei Ruse, susținând că „Zmeevik” este asemănătoare cu rachetele chineze din clasa DF-21D și DF-26 ce au o rază de acțiune de până la 4.000 de km.

Potrivit surselor TASS, racheta este dezvoltată de compania NPO Mashinostroeniya din orașul Reutov, aceasta fiind și cea care a proiectat și produce rachetele hipersonice Zircon, despre care președintele rus Vladimir Putin spune că „nu au rival”.

Compania nu a dorit să comenteze informația pentru TASS.

„Armele minune” pe care Rusia spune că le dezvoltă

Știrea publicată de TASS vine după ce mai devreme în cursul zilei de marți șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anuțat că Rusia pregătește noi teste cu racheta sa balistică „Sarmat”, cunoscută și sub numele de „Satan 2”.

În ultimii ani Rusia a anunțat că dezvoltă mai multe „arme minune” care nu ar putea fi contracarate de sistemele occidentale, ca parte a planurilor președintelui Vladimir Putin de a moderniza forțele armate ale țării.

Cel mai recent, Moscova a anunțat în luna mai că a creat un laser care poate distruge dronele inamice „în câteva secunde”. Analiștii militari s-au declarat însă sceptici față de anunțul Rusiei și laserul nu a fost văzut deocamdată pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Producătorul dronelor Bayraktar TB2, compania turcească Baykar, s-a declarat la rândul său „neimpresionat” de presupusele arme anti-drone pe care Rusia le-ar fi dezvoltat.

Urmărește ultimele evoluții din a 139-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.