Alexei Podnebesni, un activist din orașul rusesc Nijni Novgorod, a relatat că a fost amendat cu 30.000 de ruble din cauza unei postări pe rețelele de socializare în care a pus între ghilimele termenul de „operațiune militară specială”, scrie Meduza.

Dosar instantaFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

Bărbatul a fost amendat pe 23 iunie dar a decis să facă publică informația după ce a primit motivarea judecătorilor de la tribunalul local care a luat hotărârea.

Instanța și-a justificat decizia prin faptul că Podnebesni „a izolat cu ghilimele cuvintele 'operație militară specială'”, lucru care „mărturisește cu siguranță sensul ironic, opus și disprețuitor” al termenului folosit.

Bărbatul a fost amendat din cauza unei postări în care scria că banii cheltuiți de Rusia într-o zi de „operațiune militară specială” în Ucraina ar fi suficienți pentru a asigura toate casele din Nijni Novgorod cu apă caldă.

Podnebesni a mai dezvăluit că judecătorii au invocat în decizia lor faptul că și soția lui, Valeria, a fost amendată anterior cu 30.000 de ruble de către o altă instanță.

Represiune tot mai puternică a opozanților din Rusia

Săptămâna trecută un opozant rus a fost condamnat la 7 ani de detenție într-o colonie penală după ce a criticat războiul din Ucraina.

Pedeapsa primită de Aleksei Gorinov, un parlamentar municipal din Moscova, este cea mai dură primită până acum de un critic al „operațiunii militare speciale” declanșate de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Judecătoarea Olesia Mendeleeva l-a declarat pe Aleksei Gorinov, 60 de ani, vinovat de „diseminarea de informaţii în mod clar mincinoase” despre armata rusă, făcând uz de „funcţiile sale oficiale” şi în cadrul unui grup organizat motivat de „ură politică”.

După atacul asupra Ucrainei, parlamentul de la Moscova a adoptat mai multe amendamente la Codul Penal al Rusiei care în esență incriminează difuzarea de „informații false” despre orice instituție a statului rus.

Urmărește ultimele evoluții din a 138-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.