Bobby Crimo a fost acuzat de uciderea a șapte persoane la o paradă de 4 iulie în zona Chicago. Acesta a reuşit să treacă de măsurile de protecție ale legii din Illinois, menită să împiedice obținerea de arme de foc de către persoanele considerate a avea tendințe violente, au declarat marți autoritățile, informează Reuters.

Suspectul atacului armat ce-a avut loc luni in apropierea ChicagoFoto: Illinois Government

Dezvăluirile au ridicat semne de întrebare cu privire la caracterul adecvat al legilor care trag un semnal de alarmă privind oamenii care vor să folosească arme de foc valabile în statul Illinois, chiar dacă un procuror a lăudat sistemul ca fiind "puternic" în timpul unei conferințe de presă în care a anunțat șapte acuzații de crimă de gradul întâi împotriva suspectului în vârstă de 21 de ani, Robert E. Crimo III.

Sergentul Chris Covelli de la Biroul șerifului din Lake County a declarat mai devreme în cursul zilei că Crimo a cumpărat legal un total de cinci arme, inclusiv arma pe care ar fi folosit-o la atac, în ciuda faptului că a intrat de două ori în atenția forțelor de ordine pentru un comportament care sugera că ar putea să se rănească pe sine sau pe alții.

Primul caz a fost un apel de urgență la 911 din aprilie 2019, în care Crimo a raportat că a încercat să se sinucidă, urmat în luna septembrie a aceluiași an de o vizită la poliție cu privire la presupusele amenințări "de a ucide pe toată lumea" pe care le-a adresat membrilor familiei, a declarat Covelli.

"Nu au fost plângeri"

Potrivit lui Covelli, în cel de-al doilea incident, poliţiştii au confiscat o colecție de 16 cuțite, un pumnal și o sabie din locuința lui Crimo din Highland Park, Illinois, suburbia din Chicago, unde a avut loc atacul de luni. Dar atunci nu s-a făcut nicio arestare, deoarece autoritățile nu aveau la acel moment motive întemeiate pentru a-l aresta, a precizat sergentul șerifului.

"Nu au existat plângeri care să fie semnate de vreuna dintre victime", a explicat Covelli.

A doua zi după atacul de la parada de 4 iulie, Poliția statului Illinois anunţa că a primit un raport de la poliția din Highland Park care îl declara pe Crimo un "pericol clar și prezent" după presupusele amenințări la adresa rudelor în septembrie 2019.

Cu toate acestea, la acel moment, Crimo nu deținea un permis de port-armă care ar fi putut fi revocat sau o cerere pentru un permis de port-armă care ar fi putut fi respinsă. Prin urmare, implicarea poliției de stat în această chestiune a fost închisă, au declarat oficialii americani.

De asemenea, poliția de stat a mai spus că nicio rudă sau altcineva nu a fost dispus "să meargă mai departe cu o plângere oficială" sau să furnizeze "informații privind amenințările sau sănătatea mintală care ar fi permis forțelor de ordine să ia măsuri suplimentare".

Cum a reuşit atacatorul să aibă permis de port-armă

La vârsta de 19 ani a depus prima dată o cerere pentru permisul de port-armă, la trei luni după ce poliţia ridicase cuţitele din casa lui Bobby Crimo.

Dacă nu a fost niciodată făcută o plângere împotriva lui Crimo, "nu a existat o bază suficientă pentru a stabili un pericol clar și prezent și pentru a refuza cererea pentru permisul de port-armă", a declarat poliția statală.

Crimo a trecut de patru verificări care sunt făcute înainte de achiziționarea armelor, toate efectuate în 2020 și 2021, mult după incidentele din 2019 care au atras atenția poliției, potrivit poliției de stat.

Poliția de stat a declarat că singura infracțiune identifcată în istoricul penal al lui Crimo în timpul verificărilor a fost pentru posesie ilegală de tutun în 2016 și că "niciun raport de interdicție de sănătate mintală" de la furnizorii de servicii medicale nu a apărut vreodată.

Poliţia l-a crezut pe cuvânt la incidentul din 2019

Poliția de stat a declarat că, atunci când ofițerii care au vizitat casa familiei în legătură cu presupusele amenințări făcute de Crimo în septembrie 2019, l-au întrebat "dacă simțea că vrea să se rănească sau să le facă rău altora" și că "a răspuns "nu"".

"În plus și important, tatăl a susținut că cuțitele erau ale lui și că erau depozitate în dulapul fiului său pentru a fi păstrate în siguranță", a declarat poliția statală.

"Pe baza acestor informații, poliția din Highland Park i-a returnat cuțitele tatălui mai târziu în acea după-amiază".

O serie de politicieni americani din ambele partide au îndemnat la adoptarea și aplicarea pe scară mai largă a legilor care trag semnale de alarme şi permit de obicei instanțelor să emită ordine de restricție care să permită autorităților să confiște armele de foc de la persoane sau să le împiedice să cumpere arme, atunci când se consideră că acestea reprezintă o amenințare semnificativă pentru ele însele sau pentru alții.

Procurorul nu ştie cum a reuşit atacatorul să treacă de verificări

Dar Reinhart, procurorul care l-a acuzat marți pe Crimo, nu a reușit să explice cum i s-ar putea permite lui Crimo să obțină în mod legal arme, fără ca presupusa amenințare din 2019 și raportul de "pericol clar și prezent" să declanșeze semnalul de alarmă privind un pericol legat de armele de foc implementat prin legile statului.

Luna trecută, Congresul a adoptat o lege națională de reformă a armelor de foc, care include prevederi pentru a oferi finanțare federală statelor care au astfel de legi.

-----

Citeşte şi: