Bobby Crimo, bărbatul înarmat suspectat că a ucis luni șase persoane și a rănit alte 30 în apropiere de Chicago, se bucura de o modestă faimă în online, sub numele său de scenă "Awake the Rapper", scrie AFP.

Suspectul atacului armat ce-a avut loc luni in apropierea ChicagoFoto: Illinois Government

Tânărul de 21 de ani, care este șomer după ce a renunțat la studiile universitare, lasă să se întrevadă violența sa în clipurile melodiilor sale, care au câteva mii de vizualizări pe YouTube.

Protagonistul unuia dintre videoclipuri, care acum nu mai sunt disponibile, trage cu o armă în oameni într-un stil de desen animat crud, înainte de a se trezi întins într-o baltă de sânge, împușcat de poliție.

"Vreau doar să țip/ La naiba cu lumea asta/ Îmi trăiesc visul", spune Bobby Crimo în înregistrare.

Într-un alt cântec, lansat în urmă cu opt luni, potrivit ziarului local Chicago Tribune, el rostește sumbru: "Trebuie să o fac", iar apoi "Acesta este destinul meu. Totul m-a condus la asta. Nimic nu mă poate opri, nici măcar eu însumi."

"Atât de plin de furie, de ură"

Primarul din Highland Park, un oraș înstărit din nordul Statelor Unite, a declarat că l-a cunoscut când era un tânăr cercetaș și că ea i-a îndrumat grupul.

"Era doar un băiețel", a declarat Nancy Rotering pentru NBC, adăugând: "Și te întrebi, ce s-a întâmplat? Cum a putut cineva să devină atât de furios, atât de plin de ură, încât să se ia de oameni nevinovați care doar își petreceau o zi cu familia?".

Descris de un martor ca fiind "metodic", ucigașul s-a cocoțat luni pe acoperișul unei firme din Highland Park și a tras în mulțimea adunată pentru a urmări parada de 4 iulie.

Cinci persoane au murit la fața locului, o alta a murit la spital, iar zeci de participanți la paradă au fost împușcați și răniți.

Bobby Crimo a fost arestat "fără incidente" la sfârșitul după-amiezii, după o scurtă urmărire. Acesta "se deghizase în femeie" pentru a se sustrage de la aplicarea legii.

Tatuaje faciale

Bărbatul alb și fragil, cu părul lung și negru, are mai multe tatuaje pe față, printre care un "47" pe tâmpla dreaptă și "Awake", numele său de rapper, deasupra sprâncenei stângi.

Unchiul său, Paul Crimo, cu care locuiește în Highwood, în apropiere, l-a descris ca fiind un "copil foarte liniștit", un "rapper pe YouTube" care "nu vorbește, stă în fața calculatorului" și cu care nu avea "nicio interacțiune".

Natura relației lui Bobby Crimo cu tatăl său Bob, care a condus o campanie nereușită în 2019 pentru funcția de primar al orașului Highland Park, nu a fost lămurită până acum.

Unul dintre prietenii săi de care se distanțase recent, Bennett Brizes, a declarat pentru Washington Post că Bobby Crimo era "încă apolitic". "Nu știu, omule", răspundea el invariabil când era întrebat ce părere are despre evenimentele de pe mapamond.

Cu toate acestea, el a postat pe contul său de Twitter, acum blocat, o fotografie în care apare cu un steag al lui Trump pe umeri, precum și un desen modificat al lui "Pepe the Frog", un personaj care a devenit un simbol de raliere pentru extrema dreaptă americană.

Într-un alt clip realizat de el, imagini înfiorătoare îl arată singur într-o sală de clasă, purtând o cască și o vestă antiglonț, cu râsete sardonice amenințătoare pe fundal.

Într-o altă înregistrare video, descoperită de Washington Post, el a spus că "urăște când alții primesc mai multă atenție decât el”