Site-ul filipinez de știri Rappler a primit ordin să se închidă, dar „noi continuăm să lucrăm ca de obicei”, a declarat miercuri pentru presă Maria Ressa, cofondatoare a site-ului şi laureată a Premiului Nobel pentru Pace, transmit AFP și Agerpres.

Maria Ressa si Dmitri MuratovFoto: Nobel Foundation

Anunţul privind închiderea acestui site a intervenit în ajunul încheierii preşedinţiei lui Rodrigo Duterte. Maria Ressa este un critic virulent al lui Duterte şi al „războiului” său controversat „împotriva drogurilor”, iar site-ul face obiectul unor anchete judiciare şi ameninţări online.

Comisia filipineză de valori mobiliare a confirmat miercuri într-un comunicat 'revocarea certificatelor care au permis crearea' site-ului Rappler şi prin care acesta a încălcat „restricţiile constituţionale şi statutare în materie de proprietate străină în domeniul media”.

Această decizie „confirmă închiderea” site-ului, a indicat Rappler, anunţând că va face apel împotriva acestei proceduri „ilegale”.

Presiunile făcute de autoritățile filipineze asupra Rappler

Rappler luptă să supravieţuiască de când guvernul preşedintelui Duterte l-a acuzat de evaziune fiscală şi de încălcarea reglementării în materie de proprietate străină pentru a obţine finanţări. Site-ul a mai fost acuzat de încălcarea unei legi în materie de criminalitate cibernetică adoptate în 2012, anul înfiinţării Rappler.

În trecut, Duterte a calificat Rappler drept „media colportor de informaţii false”, în legătură cu un articol referitor la unul dintre colaboratorii săi cei mai apropiaţi. Site-ul este acuzat că, prin emiterea unor „certificate de depozit” prin compania-mamă Rappler Holdings, a permis unor cetăţeni străini să preia controlul asupra sa.

Potrivit Constituţiei, investiţiile în sectorul media le sunt permise doar cetăţenilor filipinez sau entităţilor controlate de filipinezi.

În 2015, pentru a strânge fonduri, site-ul a emis obligaţiuni la care au subscris, între alţii, compania americană Omidyar Network, înfiinţată de fondatorul eBay, Pierre Omidyar.

Ziarul Novaia Gazeta a fost de asemenea nevoit să se închidă

Maria Ressa, care posedă şi cetăţenie americană, şi jurnalistul rus Dmitri Muratov au primit în octombrie Premiul Nobel pentru pace pentru eforturile lor de „apărare a libertăţii de expresie”.

Novaia Gazeta, ziarul condus de Dmitri Muratov, a anunțat la sfârșitul lunii martie că își suspendă activitățile până la încheierea războiului din Ucraina după ce a primit avertismente repetate din partea autorității ruse de supraveghere a mass-media.

La începutul lunii aprilie Muratov a fost victima unui atac în timpul unei călătorii cu trenul, unul dintre atacatori strigându-i „uite una pentru băieții noștri!”.

Dmitri Muratov a anunțat că își donează prestigioasa medalie Nobel pentru a fi scoasă la licitație și fondurile obținute în urma vânzării acesteia să fie folosite pentru ajutorarea refugiaților ucraineni.

Urmărește ultimele evoluții din a 126-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.