​Congresul Statelor Unite a întărit protecţia judecătorilor Curţii Supreme înaintea unor hotărâri privind avortul şi armele, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de News.ro.

Politisti in fata locuintei lui Brett KavanaughFoto: Nathan Howard / Getty Images / Profimedia

Legislativul de la Washington a adoptat o lege care consolidează protecţia judecătorilor de la Curtea Supremă înaintea acestor decizii după ce un american puternic înarmat a fost arestat miercurea trecută în apropierea locuinţei judecătorului conservator Brett Kavanaugh, la periferia Washingtonului, care voia să-l asasineze pe judecător, iar apoi să se sinucidă.

Brett Kavanaugh este al doilea dintre cei 3 judecători conservatori nominalizați de fostul președinte Donald Trump pentru Curtea Supremă, el fiind confirmat în funcție de Senatul american în octombrie 2018.

În timp ce era arestat, el le-a spus anchetatorilor, printre altele, că este furios pe Curtea Supremă în urma divulgării, la începutul lui mai, a unui proiect de hotărâre privind avortul.

Deciziile așteptate din partea judecătorilor Curții Supreme

Textul obținut de presa americană sugerează că cea mai înaltă jurisdicţie din Statele Unite este pregătită să-şi anuleze din 1973 prin care a recunoscut dreptul femeilor de a avorta, ceea ce a declanşat manifestaţii în întreaga ţară, inclusiv în faţa locuinţelor mai multor judecători.

O hotărâre a Curţii Supreme în acest dosar, dar şi o hotărâre cu privire la purtarea armelor de foc, urmează să fie anunţate până la 30 iunie şi alimentează temeri cu privire la o creştere a unor tensiuni.

„Azi (marţi), noi am transmis un semnal clar radicalilor de stânga: nu puteţi intimida judecătorii Curţii Supreme”, a anunţat liderul minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy.

Textul prevede o extindere a protecţiei de care beneficiază judecătorii Curţii Supreme la întreaga familie a acestora. El a fost adoptat de către Senat şi urmează să fie promulgat de către preşedintele american Joe Biden.