John Roberts, judecătorul-șef al Curții Supreme a Statelor Unite, a confirmat marți autenticitatea documentului obținut pe surse de Politico care arată că instanța supremă americană a votat pentru eliminarea dreptului la avort, anunță Reuters.

Actualii judecatori ai Curtii Supreme a SUAFoto: SCOTUS

Roberts a afirmat într-un comunicat remis presei că documentul, datat din luna februarie, este autentic și că a cerut ofițerului Curții Supreme de la Washington să lanseze o investigație privind scurgerea acestuia presei. De asemenea, el a precizat că documentul nu reprezintă „decizia finală”.

„În măsura în care această scurgere a informațiilor confidențiale ale curții era menită să submineze integritatea operațiunilor noastre, ea nu va reuși”, a declarat John Roberts.

„Munca curții nu va fi afectată în niciun fel”, a subliniat acesta. Roberts a precizat de asemenea că astfel de documente circulă cu regularitate între judecătorii Curții Supreme.

Într-un articol care a trimis o undă de şoc la Washington, jurnaliștii de la Politico au scris că au intrat în posesia unui draft al unei hotărâri majoritare redactat de judecătorul conservator Samuel Alito care vizează răsturnarea deciziei Roe vs. Wade.

Efectele răsturnării deciziei Roe v. Wade asupra dreptului la avort

Această decizie de reper din jurisprudența americană care, în urmă cu aproape jumătate de secol, a stabilit că Constituţia SUA protejează dreptul femeilor la avort, a fost „complet lipsită de fundament de la început”, conform acestui text de 98 de pagini care ar putea face obiectul unor negocieri până la 30 iunie.

„Considerăm că Roe vs. Wade trebuie anulată”, scrie Samuel Alito în document, intitulat „Avizul Curţii” şi publicat pe site-ul Politico. „Avortul constituie o chestiune morală profundă”, adaugă judecătorul conservator Alito nominalizat pentru Curtea Supremă de fostul președinte George W. Bush.

Răsturnarea deciziei Roe v. Wade, un deziderat de decenii al conservatorilor din Statele Unite, ar duce la revenirea la situaţia care era în vigoare înainte de 1973, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avorturile.

Date fiind fracturile geografice şi politice majore pe acest subiect, este așteptat ca în jur de jumătate dintre statele americane, în special din sudul şi centrul conservatoare şi religioase, să interzică rapid avortul pe teritoriul lor.

Joe Biden vrea protejarea dreptului la avort la nivel federal

Președintele american Joe Biden a declarat marți că americanii vor trebui să aleagă mai mulți legiuitori în Congres care să susțină dreptul la avort pentru a putea adopta legislație care să îl codifice.

Decizia Roe v. Wade a recunoscut dreptul femeilor de a face un avort pe baza respectării vieții lor private, un drept garantat de Constituția SUA.

„La nivel federal vom avea nevoie de mai mulți senatori pro-choice (n.r. care susțin dreptul la avort) și o majoritate pro-choice în Casa Reprezentanților care să codifice Roe, pe care eu voi munci să fie adoptată și semnată în lege”, a declarat Joe Biden.

REFERINȚĂ: