​Rusia a lansat marţi manevre navale ale Flotei sale din Marea Baltică, care au coincis în timp cu un exerciţiu naval major al NATO în aceeaşi regiune, anunță TASS și Agerpres.

Nave rusesti din Flota BalticaFoto: Vitaly Nevar / TASS / Profimedia Images

Peste 20 de nave şi vase sunt implicate, între care corvete, fregate, lansatoare de rachete, distrugătoare antisubmarin şi vase de desant, a indicat armata rusă într-un comunicat, citat de Interfax.

La aceste manevre participă şi avioane de luptă antisubmarin de tipul Il-38, precum şi elicoptere, se afirmă în comunicat, potrivit căruia aceste exerciţii au fost planificate din timp.

La ora actuală în Marea Baltică se desfăşoară, sub comandament american, exerciţiul naval al NATO „Baltops 2022”, la care participă 45 de nave aparţinând unor state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, fiind programat să dureze până la mijlocul lunii iunie.

Rusia și-a intensificat activitățile militare în Marea Baltică

Activitatea militară rusă în regiunea Mării Baltice s-a intensificat considerabil. La începutul lunii aprilie, armata rusă a efectuat un exerciţiu major în exclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.

În cursul acelui exerciţiu au fost simulate lansări de rachete Iskander, o rachetă balistică, care poate purta focoase nucleare, cu o rază de acţiune de până la 500 de kilometri.

În aprilie, Ministerul rus al Apărării lansase un exerciţiu planificat pentru mai multe săptămâni pentru a testa capacitatea de pregătire de luptă a Flotei ruse din Marea Baltică.

Tensiunile în regiune s-au acutizat pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Suedia şi Finlanda au depus ambele cerere de aderare la NATO, renunţând la vechea şi tradiţionala lor politică de neutralitate, iar lideri ruşi, între care fostul preşedinte Dmitri Medvedev, au avertizat că Moscova va instala arme nucleare în regiunea baltică.