Autoritățile ruse au informat membrii familiei unui marinar mort de pe crucișătorul Moskva că statul nu le va oferi nicio compensație deoarece nava de război s-a scufundat din greșeală, nu în cadrul unei acțiuni militare, iar locul unde se află fiul lor este necunoscut, potrivit unor informații citate vineri de Kyiv Independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o scrisoare a biroului procurorului general al Flotei ruse din Marea Neagră (BSF), trimisă lui Dmitriy Shkrebets, tatăl lui Egor Shkrebets, membru al echipajului Moskva, și făcută publică pe 6 mai, se spune că scufundarea crucișătorului din 14 aprilie a avut loc în apele internaționale, din greșeală.

Nava de război se afla în apele internaționale și nu participase la operațiuni de luptă împotriva Ucrainei, iar locul unde se află tânărul Shkrebets nu este cunoscut, se susține în scrisoarea marinei ruse.

Decizia oficială descalifică familia Shkrebets de la beneficiile familiei supraviețuitoare, inclusiv cele 12 milioane de ruble (135.000 USD la cursul de schimb actual) promise de președintele rus Vladimir Putin într-un discurs național din 3 mai rudelor apropiate ale soldaților și marinarilor ruși uciși în luptele legate de Ucraina.

Agențiile de presă ucrainene și internaționale și analiștii militari sunt de acord că Moskva a fost nava amiral și centrul de comandă și control pentru operațiunile navale ale Rusiei în Marea Neagră de la invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie.

Crucișătorul a servit, de asemenea, ca principală platformă de apărare aeriană pentru navele de război rusești pe o rază de sute de kilometri. Potrivit acestor analiști și declarațiilor Forțelor Armate Ucrainene, o pereche de rachete ucrainene anti-navă lansate de la baterii terestre din regiunea ucraineană Odesa au lovit Moskva la 13 aprilie, provocând incendii mortale și forțând echipajul să abandoneze nava.

Scufundarea ei a fost observată de navele civile de marfă aflate în apropiere. Autoritățile ruse au susținut că doar câteva zeci de marinari au fost uciși în ceea ce continuă să descrie drept un "incident".

Potrivit practic tuturor celorlalte surse, inclusiv analiștilor de la Pentagon și de la Ministerul britanic al Apărării, între 100 și 400 de membri ai echipajului navei Moskva, inclusiv căpitanul acesteia, au murit în urma atacurilor cu rachete.

În aprilie, presa ucraineană de investigație a descoperit postări pe rețelele de socializare ale tatălui Dmitriy Shkrebets, care cerea eliminarea Ucrainei ca stat și ca forțele armate ale Rusiei să ucidă cât mai mulți ucraineni.

Cu toate acestea, seniorul Shkrebets a revenit asupra opiniilor sale publice pro-Rusia după ce a așteptat două săptămâni pentru a primi vești de la fiul său, nu a auzit nimic de la autoritățile militare și, ulterior, a depus o plângere oficială la biroul procurorului general al Flotei ruse.

Citește și: