Ambasadorul Ucrainei la Berlin l-a acuzat pe cancelarul german Olaf Scholz că se comportă ca un „lebăr ofensat” prin refuzul său de a vizita Kievul, relatează Der Spiegel.

Cancelarul german Olaf ScholzFoto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

Ambasadorul Andrii Melnik a făcut remarca într-un interviu acordat agenției de presă DPA, sugerând că Scholz se comportă ca un copil după ce a optat să nu dea curs invitației președintelui Volodimir Zelenski de a vizita Kievul din cauza poziției ucrainenilor față de președintele german Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier, cunoscut pentru numeroasele sale poziții pro-Rusia de-a lungul anilor, și-a exprimat luna trecută dorința de a vizita capitala Ucrainei însă a fost refuzat de oficialii de la Kiev din cauza relațiilor apropiate cu Moscova.

Președintele german a admis la începutul lunii aprilie că s-a înșelat în privința „nebuniei imperiale” a lui Vladimir Putin și a calificat gazoductul Nord Stream 2 drept o „greșeală”.

Ambasadorul Andrii Melnik (FOTO: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia Images)

Olaf Scholz, făcut „lebăr” de ambasadorul Ucrainei

„Nu sună ca un om de stat să te comporți ca un lebăr ofensat”, a afirmat Melnik, Politico notând că acesta a utilizat termenul de „beleidigte Leberwurst”, folosit în Germania pentru a descrie persoanele care se ofensează ușor și nu știu de glumă.

„Este vorba despre cel mai brutal război de anihilare de la atacul nazist asupra Ucrainei, nu este o treabă de grădiniță”, a adăugat ambasadorul ucrainean.

El a subliniat de asemenea că Ucraina are nevoie de mai mult decât „vizite simbolice” și că speră ca Germania să își respecte angajamentul de a livra arme grele Ucrainei.

Melnik a făcut comentariile după ce Olaf Scholz a deplâns luni refuzul Kievului de a-l primi pe președintele Steinmeier, spunând că acesta a reprezentat un „eveniment remarcabil”.

Andrii Melnik este un personaj controversat în rândul germanilor, unii salutând stilul său abraziv față de politicienii de la Berlin, în timp ce alții consideră atacurile sale frecvente ca lipsite de diplomație și nepotrivite.

Urmărește ultimele evoluții din a 69-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.