Fostul președinte american Barack Obama va face o vizită la Casa Albă, prima de la încheierea celor două mandate ale sale, pentru a-l vizita pe Joe Biden, fostul său vicepreședinte, relatează Business Insider.

Joe Biden si Barack ObamaFoto: Douliery Olivier/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Obama se va deplasa la Casa Albă pentru a promova extinderea Affordable Care Act, pachetul de reforme din domeniul sănătății cunoscut și sub denumirea de „Obamacare”, potrivit NBC News.

Eevenimentul va marca prima ocazie în care fostul președinte american se va întâlni cu succesorul său democrat Joe Biden în ultimele 6 luni. Ultima oară când cei doi s-au întâlnit a fost în luna septembrie a anului trecut, când ambii au participat în New York la comemorarea a 20 de ani de la atacurile teroriste ale al-Qaida asupra Statelor Unite.

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins în vara anului trecut desființarea Affordable Care Act, proiectul legislativ masiv promulgat de Barack Obama în 2010 amplu contestat de Partidul Republican.

Barack Obama și Joe Biden se întâlnesc în contextul războiului din Ucraina

Întâlnirea dintre Obama și fostul său vicepreședinte are loc în contextul atrocităților descoperite în Ucraina după retragerea militarilor ruși, imaginile surprinse și relatările localnicilor din Bucha, Irpin și alte localități eliberate de forțele rusești invadatoare șocând opinia publică internațională.

Autoritățile ucrainene au anunțat luni că orașul Borodeanka (Borodyanka) ar putea fi cel mai grav afectat de atrocitățile rusești din regiunea Kievului și că numărul crimelor împotriva civililor comise ar putea fi mai mare decât în Bucha.

Joe Biden l-a numit luni din nou „criminal de război” pe președintele rus Vladimir Putin, anunțând că doreşte un „proces pentru crime de război” după descoperirea masacrelor comise de armata rusă împotriva civililor ucraineni.

La sfârșitul lunii martie, Biden a spus despre Putin că este „un măcelar” în timpul unei întâlniri pe care președintele american a avut-o cu refugiații ucraineni din Polonia.

Barack Obama, președinte al Statelor Unite între 2008 și 2016, a fost ținta unor critici puternice în 2014, când administrația sa nu a luat măsuri mai ferme împotriva Rusiei după ce aceasta a anexat Crimeea și a declanșat războiul separatist din Donbas.

Urmărește ultimele evoluții din a 41-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.