Partidul de guvernământ Fidesz al premierului ungar Viktor Orban menține un avantaj ușor asupra coaliției forțelor de opoziție înaintea alegerilor parlamentare de duminică, potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de think tank-ul IDEA Institute, relatează Reuters.

Alegeri parlamentare in UngariaFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Sondajul realizat între 22 și 28 martie plasează Fidesz la 41% din opțiunile de vot ale alegătorilor maghiari, în timp ce alianța istorică a partidelor de opoziție condusă de Peter Marki-Zay ar câștiga 39% din voturi.

Marki-Zay a fost ales lider al opoziției unite după ce a câștigat alegerile primare la care au mai participat Gergely Karacsony, primarul Budapestei, Peter Jakab, liderul Jobbik, eurodeputata social-democrată Klára Dobrev, soția fostului premier Ferenc Gyurcsany, și Andras Fekete-Gyor, liderul partidului centrist Momentum.

Procentul alegătorilor nedeciși a scăzut cu 5 puncte procentuale la doar 6%, Fidesz având un avans mai consistent de 5% în rândul maghiarilor care au hotărât deja cu cine vor vota.

Cât de mare e, de fapt, avansul Fidesz înainte de alegerile parlamentare?

Merită amintit că rezultatul sondajelor de opinie privind alegerile din Ungaria variază semnificativ în funcție de sursă, un alt sondaj realizat la începutul lunii martie de firma Median din Budapesta arătând că Fidesz are un avans confortabil în fața opoziției.

Potrivit acestui sondaj, 50% din maghiari ar intenționa să voteze cu partidul premierului Viktor Orban și doar 40% cu opoziția condusă de Marki-Zay.

Viktor Orban, cel mai longeviv premier din Europa, se va confrunta la alegerile de la sfârșitul acestei săptămâni cu un front unit al opoziției pentru prima dată de la revenirea la putere în 2010 în urma unei victorii răsunătoare.

Orban a mai fost prim-ministru al Ungariei între 1998 și 2002 și conduce Fidesz din 1993, cu o pauză între 2000 și 2003.