​​Partidul lui Viktor Orban și-a dublat avantajul în sondaje față de opoziția unită, potrivit unui sondaj efectuat în perioada 22-26 februarie. Datele vin cu o lună înaintea alegerilor din Ungaria.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Dintre respondenții care au declarat că sunt decisi să voteze, 50% au indicat Fidesz, iar 40% alianța Opoziției. În sondajul precedent, diferența dintre cele două partide era de 5%.

Cercetarea sociologică efectuată de Median a început cu două zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina și nu conținea întrebări referitoare la război. În primele două zile ale cercetării, avantajul Fidesz la momentul recenziilor era de patru puncte procentuale. După atacul Rusiei în Ucraina acesta a crescut la 12, înregistrându-se o scădere a opțiunilor pentru Opoziția Unită.

„În vremuri de criză, crește susținerea pentru liderii care sunt percepuți în măsură să acționeze și asta probabil a declanșat saltul”, a comentat Endre Hann, de la Median.

De când a început războiul din Ucraina, pe 24 februarie, opoziția Ungariei l-a atacat pe Viktor Orban pentru relația pe care a cultivat-o cu Federația Rusă.

Pe fondul tensiunilor din Ucraina, Viktor Orban a mers pe 1 februarie la Moscova unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

„Vizita mea de astăzi este, în parte, şi o misiune de pace şi aş dori să vă asigur că niciun lider al Uniunii Europene, al statelor membre nu îşi doresc un război. Suntem în favoarea unei soluţii politice”, a spus Orban la începutul întrevederii cu Putin.

Vizita sa a avut și o miză internă. Orban încearcă să consolideze cooperarea economică a Budapestei cu Rusia înaintea alegerilor cruciale din aprilie.

Ungaria este interesată de creşterea volumului livrărilor de gaze ruseşti, a spus Orban. În 2020, Gazprom a livrat Ungariei 8,637 miliarde de metri cubi de gaze, în prima jumătate a anului 2021, livrările au crescut cu 5%, până la 3,909 miliarde de metri cubi, conform agenţiei ruse de presă.

„Lăsați familiile maghiare să nu plătească prețul războiului”

Ungaria a anunțat că nu va permite transferul de arme către Ucraina pe teritoriul său și a insistat că legăturile în domeniul energetic cu Rusia nu trebuie tăiate.

Cu toate acestea, Ungaria nu se va opune sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, unitatea blocului celor 27 fiind esenţială în contextul războiului din Ucraina, pe care Budapesta îl condamnă fără echivoc, a declarat premierul ungar Viktor Orban.

Premierul ungar a afirmat în interviul acordat portalului de ştiri mandiner.hu că relaţiile Ungariei cu Rusia au fost unele „echilibrate şi corecte” până foarte de curând, însă războiul a creat o situaţie nouă.

„Condamnăm atacul rus, întrucât s-a pornit un război împotriva Ucrainei”, a spus Orban, insistând că „părţile trebuie să revină cât mai curând posibil la masa negocierilor”.

„Întreaga Europă trebuie să lucreze pentru pace”, a subliniat premierul ungar, menţionând că Ungaria nu se opune adoptării de sancţiuni împotriva Rusiei de către UE întrucât "unitatea blocului este esenţială în aceste momente".

El a adăugat însă că nu trebuie tăiate relaţiile cu Rusia şi în plan energetic.

„Ungaria şi UE vor continua să aibă interese şi după război”, a spus premierul ungar. „Şi liderii UE au declarat că sancţiunile nu pot afecta livrările de energie din Rusia, pentru că acest lucru ar distruge economia europeană”, a amintit el.

Anterior, Orban declarase că „dacă am desființa cooperarea energetică cu rușii, costurile generale ale tuturor familiilor maghiare s-ar tripla într-o singură lună”. „Prin urmare, nu susțin această mișcare, lăsați familiile maghiare să nu plătească prețul războiului”, a spus el.