Opoziția maghiară l-a ales pe Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, în al doilea tur al alegerilor interne primare, să fie reprezentantul său în înfruntarea cu Viktor Orban din 2022, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a învins-o pe avocata pro-europeană Klara Dobrev, cea care a ocupat prima pozițe după primul tur la sfârșitul lunii septembrie cu 35% din voturi și care visa să devină prima femeie care să conducă un guvern în această țară central-europeană, membră a Uniunii Europene.

Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, a reușit, de asemenea, să câștige 20% din voturi în primul tur fără sprijinul financiar sau logistic al unui partid politic.

Cine este Peter Marki-Zay, alegerea Opoziției

Acest fost membru al Fidesz, partidul lui Orban, asigură că nu se mai recunoaște în acțiunile întreprinse de lider, cele care l-au făcut să fie acuzat de corupție și autoritarism.

În 2018, a câștigat alegerile municipale din orașul Hodmezovasarhely (sud-est), o cetate a majorității aflate la putere din 2010.

El a ajuns pe poziția a treia după prima rundă, dar a beneficiat de retragerea primarului liberal și ecologist din Budapesta Gergely Karacsony, care se situase pe 2 cu cu 27%.

Acesta din urmă a estimat că opoziția ar avea șanse mai mari de a câștiga alegerile legislative împotriva lui Viktor Orban dacă Dobrev nu ar conduce Coaliția a șase partide, unite într-un mod fără precedent.

Susținătorii candidatului de centru-stânga, din partidul Coaliției Democrate (DK), îi subliniază experiența în Parlamentul European, unde este vicepreședinte.

Dar faptul că este soția fostului prim-ministru Ferenc Gyurcsany a constituit pentru ea un handicap.

Acesta din urmă este foarte nepopular de la dezvăluirea declarațiilor private în care a recunoscut că a mințit cu privire la starea reală a economiei țării, care a ajuns aproape de faliment în 2008.

O victorie pentru Peter Marki-Zay ar fi „un coșmar pentru Viktor Orban”, crede analistul Robert Laszlo.

"Spre deosebire de Klara Dobrev, el nu poate fi ușor batjocorit de prim-ministru ca fiind o marionetă a lui Ferenc Gyurcsany", a declarat acesta pentru AFP.

După ani de certuri și o serie de înfrângeri, este prima dată când Opoziția a decis să se unească.

Liberali, ecologiști, socialiști sau de extrema dreaptă, partidele reprezentate în parlament au semnat o declarație comună, acuzându-l pe Orban că a redus în avantajul său legea electorală pentru a preveni alternanța și s-au angajat la un program comun de guvernare.