Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a dat asigurări luni că planurile Rusiei nu includ lovituri împotriva unor țări membre ale NATO sau invadarea lor, „decât dacă este obligată să facă acest lucru”, anunță Interfax.

Dmitri Peskov si Vladimir PutinFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

„Nu vrem să ne gândim la asta”, a spus el într-un interviu acordat canalului american de televiziune PBS, după ce a fost întrebat dacă o astfel de situație ar putea apărea. Peskov a precizat că „dacă acest lucru nu se face în condițiile reciprocității”, adică dacă „nu ne obligă să facem acest lucru”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a mai declarat că Rusia este îngrijorată de forțele NATO aflate la granițele sale, acuzând Alianța Nord-Atlantică de ignorarea „numeroaselor avertismente” din partea Moscovei vizavi de acest lucru.

Kremlinul acuză NATO că este „o mașină de confruntare”

Amintim că în luna ianuarie a acestui an Rusia a cerut o serie de „garanții de securitate” pentru a-și retrage trupele de la granița cu Ucraina, printre acestea numărându-se retragerea trupelor NATO din Europa de Est, inclusiv România și Bulgaria.

Dmitri Peskov a mai acuzat că NATO „nu este un vehicul de cooperare și securitate, ci o mașină de confruntare”.

„Aceste condiții (...) ne sunt ostile. Simțim că suntem în război", a spus purtătorul de cuvânt al președintelui rus, explicând că acesta este rezultatul sancțiunilor Occidentului împotriva Rusiei, despre care a spus că sunt „un război” împotriva comerțului și economiei Rusiei.

Anterior, Peskov a acuzat Statele Unite că au declanșat un „război economic” împotriva Rusiei după ce președintele american Joe Biden a anunțat că administrația sa va interzice toate importurile de gaze naturale și petrol din Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 34-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.