Tensiunile tot mai mari dintre Rusia și Occident ridică perspectiva unui nou val de sancțiuni împotriva Moscovei, posibil cele mai dure de până acum, în cazul în care Vladimir Putin decide să atace Ucraina, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Senatorii democrați din Congresul de la Washington au introdus un nou proiect de lege care vizează impunerea unor restricții severe împotriva unor oficiali militari și guvernamentali ruși, printre care și președintele Vladimir Putin, precum și împotriva unor instituții bancare din Rusia în cazul în care Kremlinul decide începerea ostilităților împotriva Ucrainei.

„Dacă Rusia își folosește forțele armate convenționale pentru a captura pământ în Ucraina, acest lucru va fi întâmpinat cu un răspuns economic sever”, a declarat miercuri un înalt oficial al Casei Albe.

Rusia a masat zeci de mii de militari în apropierea graniței sale cu Ucraina ca parte a ceea ce Kievul afirmă că ar putea fi pregătiri pentru o nouă ofensivă militară.

Rusia, care neagă că ar plănui un atac asupra Ucrainei, este supusă unor sancțiuni încă de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea în 2014. Alte măsuri punitive au fost luate împotriva sa după otrăvirea în 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale în Marea Britanie.

Statele Unite au impus de asemenea sancțiuni din cauza presupusei ingerințe a Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Uite o parte a modalităților în care noi sancțiuni economice ar putea afecta Rusia:

Deconectarea de la SWIFT

Una dintre cele mai dure măsuri care ar putea fi luate ar fi deconectarea sistemului financiar rusesc de la sistemul de mesagerie SWIFT folosit pentru tranzacțiile financiare internaționale.

SWIFT este folosit de peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări, fiind o societate cooperativă cu sediul în Belgia guvernată de un consiliu de administrație cu 25 de membri.

Există și un precedent pentru o asemenea măsură: în martie 2012 SWIFT a deconectat băncile iraniene după ce sancțiunile internaționale asupra Teheranului au fost înăsprite din cauza programului său de înarmare nucleară.

Efectul a fost imediat: Iranul și-a pierdut jumătate din veniturile obținute din exporturile de petrol și 30% din cele realizate din comerțul internațional.

Economia Iranului este mai mică și nu atât de interconectată cu cea mondială precum economia rusească, lucru care până acum a funcționat ca un scut pentru Kremlin.

Pe lângă Rusia, SUA și Germania ar avea cel mai mult de pierdut din această măsură întrucât băncile lor operează cele mai multe tranzacții cu cele rusești prin intermediul SWIFT.

Apelurile de a deconecta Rusia de la SWIFT au fost ignorate în 2014 după ce Moscova a anexat Crimeea însă au provocat suficiente îngrijorări la Kremlin încât să ducă la dezvoltarea unui sistem de mesagerie alternativ, SPFS.

În jur de o cincime din tranzacțiile înregistrate de băncile rusești foloseau acest sistem intern în 2020, Moscova propunându-și creșterea ponderii la 30% până în 2023.

Însă sistemul SPFS, care are limite asupra numărului de mesaje și nu funcționează în weekend, a avut un succes limitat în a atrage membri din străinătate.

Brian O'Toole, cercetător la Atlantic Council, un think tank de la Washington, afirmă că decuplarea Rusiei de la SWIFT ar cauza perturbări imediate dar că impactul măsurii s-ar diminua în timp.

„Unele plăți ar fi întârziate și ar putea exista creșteri mai mari pentru unele noi însă în ansamblu este puțin probabil să existe o prăbușire masivă a comerțului rusesc atât timp cât el rămâne legal/nu este sancționat”, afirmă acesta.

Interzicerea importurilor de cipuri

Mai multe surse de la Casa Albă afirmă că administrația Biden a notificat producătorii de cipuri din SUA să fie pregătiți pentru noi restricții asupra exporturilor către Rusia.

Printre acestea s-ar putea număra inclusiv blocarea accesului la produse electronice, măsuri similare fiind adoptate în timpul Războiului Rece când SUA și celelalte state occidentale au menținut sancțiuni severe împotriva Uniunii Sovietice în domeniul tehnologic.

Unii analiști afirmă că această măsură ar putea paraliza segmente importante ale economiei rusești, deja puternic afectată de sancțiunile în vigoare.

Sancțiuni asupra obligațiunilor rusești

Accesul la obligațiuni emise de Rusia a devenit tot mai limitat și ar putea fi restricționat și mai mult, fiind propusă și ideea unei interdicții pe piața secundară de tranzacții.

În aprilie 2021 președintele american Joe Biden le-a interzis investitorilor americani să cumpere noi obligațiuni în ruble din cauza acuzațiilor de ingerință în alegerile prezidențiale ale Statelor Unite.

Sancțiunile impuse împotriva Rusiei și în 2015 au dus Rusia în imposibilitatea de a se împrumuta pe piețele financiare de la numeroși investitori instituționali. Sancțiunile au dus la scăderea datoriei externe a Rusiei cu 33% începând din 2014 - de la 733 de miliarde de dolari la 489 de miliarde în al treilea trimestru al lui 2021.

Un nivel mai scăzut de îndatorare este bun pentru situația macroeconomică a unei țări însă imposibilitatea de a se împrumuta afectează creșterea economică și dezvoltarea.

Sancționarea unor firme și companii

SUA și Uniunea Europeană au impus deja sancțiuni împotriva sectoarelor energetice, financiare și de apărare ale Rusiei.

Casa Albă a vorbit anterior despre posibile sancțiuni împotriva celor mai mari bănci rusești și unele măsuri care să vizeze abilitatea Rusiei de a converti rublele în dolari și alte valute.

Washingtonul ar putea sancționa de asemenea Fondul de Investiții Directe al Rusiei, cunoscut pentru finanțarea dezvoltării și producerii vaccinului anti-Covid Sputnik V.

Sancțiunile aplicate împotriva unor companii individuale adesea cauzează îngrijorări la nivelul unui întreg sector, investitorii temându-se că ele ar putea fi extinse pentru a-i viza și pe ei sau companiile în care au interese.

„Sancționarea tuturor tranzacțiilor cu bănci rusești și înghețarea activelor ar avea un impact mai mare” decât o deconectare de la SWIFT, afirmă Brian O'Toole, cercetătorul de la Atlantic Council.

El spune că decuplarea Rusiei de la SWIFT ar fi cu adevărat utilă doar după ce SUA, Marea Britanie și UE impun ample sancțiuni asupra Rusiei.

Citește și: