Oficialii americani iau în considerare măsuri dure de control al exportului pentru a perturba economia Rusiei dacă președintele rus Vladimir Putin ar invada Ucraina, a spus un oficial al administrației Biden pentru Reuters.

Joe Biden si Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Măsurile, care urmează să fie discutate într-o întâlnire de marți a înalților oficial, ar fi în plus față de sancțiunile economice pe care administrația Biden le are în vedere în cazul în care Rusia ar invada Ucraina, după ce a acumulat zeci de mii de militari de-a lungul graniței acestei țări.

Președintele american Joe Biden a amenințat cu acțiuni devastatoare împotriva Rusiei, în încercarea de a-l avertiza pe Putin în legătură cu orice posibilă incursiune militară.

Putin a negat că Rusia plănuiește o invazie.

Măsurile care vor fi discutate la reuniunea de la Casa Albă includ măsuri „extraordinare” de control al exporturilor de tehnologii industriale și de consum către Rusia, a spus oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Măsurile aflate în discuție ar putea opri capacitatea Rusiei de a importa smartphone-uri, componente cheie pentru avioane și automobile și materiale din multe alte sectoare. Acestea ar putea avea un impact major asupra consumatorilor ruși, a operațiunilor industriale și a angajării forței de muncă, a spus oficialul.

Oficialul a spus că potențialele măsuri ar fi fără precedent pentru Rusia.

Ei ar folosi instrumente folosite de administrația fostului președinte Donald Trump și continuate de administrația Biden, pentru a bloca compania chineză de telecomunicații Huawei să acceseze semiconductori avansați.

Baza unei astfel de acțiuni este faptul că semiconductorii care intră în telefoanele Huawei includ piese care au fost proiectate în Statele Unite, a spus oficialul. Acest lucru poate afecta cipurile din întreaga lume, pe baza contribuţiei cheie a SUA la acestea, a spus oficialul.

Oficialii americani plănuiesc să se consulte îndeaproape cu partenerii cheie din Europa și Asia care ar putea fi implicați de aceste măsuri și să încurajeze eforturile coordonate acolo unde este cazul, a spus oficialul.

Piața de telefoane mobile din Rusia este dominată de companii străine precum Apple, Samsung și Huawei, care au devenit subiectul unei noi legi în Rusia în acest an care le cere să instaleze software rusesc.