Kremlinul a denunțat joi ca fiind ”absolut inacceptabile” și ilegale noile sancțiuni economice anunțate de către Statele Unite în legătură cu atacul cu agent chimic Noviciok în Regatul Unit, spunând că, totuși, "își păstrează speranță pentru relații constructive” cu Washingtonul, relatează AFP.

Dmitri PeskovFoto: Agerpres/AP

”Noi considerăm ca absolut inacceptabil anunțul noilor restricții legate de povestea din Salisbury și le considerăm ilegale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta a calificat Washingtonul drept un ”partener imprevizibil” și respinge din nou responsabilitatea pentru otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia.

Administrația SUA a anunțat miercuri că a stabilit că guvernul Rusiei este cel responsabil de atacul cu agent neurotoxic comis în martie, în Marea Britanie, asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, informând totodată că va impune curând sancțiuni împotriva Moscovei.

„Statele Unite... au stabilit - în baza Legii din 1991 privind controlul armelor chimice și biologice și eliminării mijloacelor de război - că guvernul Federației Ruse a utilizat arme chimice și biologice prin încălcarea legislației internaționale sau a folosit arme chimice sau biologice letale împotriva propriilor cetățeni”, a transmis într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.

Astfel, vor fi impuse sancțiuni împotriva Rusiei, care vor intra în vigoare pe data sau în jurul datei de 22 august, a precizat purtătoarea de cuvânt.