Primul an de mandat al lui Joe Biden a fost marcat de „provocări”, dar și de „progrese enorme”, a asigurat miercuri președintele american, în ajunul primei sale aniversări la Casa Albă, potrivit AFP și CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Știu că există multă frustrare și oboseală în această țară”, a recunoscut președintele din prestigioasa „Camera de Est” a Casei Albe în cadrul unei conferințe de presă rară și foarte așteptată, în ajunul primei aniversări de la preluarea mandatului.

  • Biden promite „dezastru” și ”pierderi grele” pentru Rusia dacă va invada Ucraina, dar crede că Putin nu vrea un ”război la scară mare”
  • Liderul SUA și-a schimbat discursul în privința inflației record și avertizează acum că este ”o luptă pe termen lung”
  • Biden spune că democrații vor trebui probabil să-și retragă proiectul de lege Build Back Better
  • Președintele deplânge capacitatea lui Trump de a „intimida un întreg” partid politic
  • Biden spune că va candida din nou la Casa Alba în tandem cu Kamala Harris în 2024

„A fost un an de provocări, dar și un an de progrese enorme”, a declarat Biden într-o conferință de presă, citând în special campania masivă de vaccinare împotriva Covid-19 și redresarea economică a țării.

El a subliniat că 75% dintre adulții americani sunt acum pe deplin imunizați, față de 1% când administrația sa a preluat conducerea.

Liderul s-a lăudat și cu „crearea de locuri de muncă record” cu o rată a șomajului acum de 3,9%, față de 6,4% în urmă cu un an.

Criza din Ucraina

Biden promite „dezastru” și ”pierderi grele” pentru Rusia dacă va invada Ucraina, dar crede că Putin nu vrea un ”război la scară mare”.

„Va fi un dezastru pentru Rusia dacă va invada în continuare Ucraina”, a declarat președintele SUA într-o conferință de presă, avertizând asupra pierderilor „grele” pe câmpul de luptă și a sancțiunilor „severe” fără precedent împotriva economiei ruse.

Inflația record

Președintele a recunoscut că americanii se luptă cu costul ridicat al vieții și a pus toată greutatea în spatele Rezervei Federale însărcinată să lupte împotriva inflației. „Trebuie să ținem inflația sub control”, a spus Biden în declarațiile sale de deschidere de miercuri.

Biden a subliniat că stabilitatea prețurilor este responsabilitatea Fed. „Sarcina esențială de a se asigura că prețurile ridicate nu devin obișnuință revine Rezervei Federale, care are un mandat dublu: angajare deplină și prețuri stabile”, a spus Biden.

Reforma electorală: „Nu am chemat mulți republicani”

Președintele Biden a recunoscut miercuri că nu a contactat republicanii moderați în încercarea de a adopta legislația privind dreptul de vot.

Biden a fost întrebat în mod specific despre remarcile recente ale senatorului republican din Utah Mitt Romney, care a acuzat Casa Albă pentru că îi ține pe republicani departe de discuțiile privind reforma electorală.

„Adevărul este că eu cred că Mitt este un tip serios”, a spus Biden. "Cred că putem duce lucrurile la bun sfârșit. Prevăd că vom face ceva în ceea ce privește reforma electorală".

Democratul în vârstă de 79 de ani, a trebuit să îngroape în doar două luni două promisiuni emblematice, și anume de a readuce bunăstarea socială și de a proteja printr-o lege majoră accesul la vot pentru minorități. Joe Biden i-a învinuit de aceste eșecuri pe republicani, recunoscând că nu a „anticipat” un asemenea grad de opoziție din partea conservatorilor față de planurile sale.

Alegerile intermediare, hârtia de turnesol pentru activitatea președintelui în primul an

Biden spune că „buletinul” său de participare la alegerile intermediare arată „destul de bine”

Președintele Biden a fost întrebat despre comentariile liderului minorității din Senat, Mitch McConnell, conform cărora alegerile de la jumătatea mandatului vor fi un raport cu privire la progresul lui Biden în ceea ce privește inflația, securitatea granițelor și lupta împotriva Rusiei.

„Cred că raportul va arăta destul de bine”, a răspuns Biden.

Proiectul de lege Build Back Better va fi probabil retras

Președintele Biden a spus că, pentru a-și promova agenda Build Back Better, va trebui să „o despartă” și să rezolve cât mai mult posibil și „să se întoarcă și să lupte pentru restul mai târziu”.

„Pentru mine este clar că va trebui probabil să o retragem”, a recunoscut Biden pentru prima dată de când proiectul de lege s-a blocat în decembrie.

Biden deplânge capacitatea lui Trump de a „intimida un întreg” partid politic

Președintele Biden a deplâns influența predecesorului său asupra Partidului Republican, deoarece agenda sa extinsă și prioritățile reformei electorale rămân blocate în Congres, fără nicio cale de urmat.

Fără a-l numi pe fostul președinte Trump, Biden a criticat amenințările lui Trump de a sprijini oponenții principali ai politicienilor care iau poziții pe care Trump le consideră neloiale.

„Te-ai gândit vreodată că un bărbat ar putea intimida un întreg partid în care nu se găsesc oameni dispuși să dea niciun vot contrar a ceea ce crede el că ar trebui dat de teamă să nu fie învinși la primare?” a întrebat Biden retoric în timpul conferinței de presă de astăzi.

Biden a spus că „cinci senatori republicani” i-au spus că ar fi în sprijinul legislației pe care o susține, dar le este frică să nu fie înfrânți la primare.

„Trebuie să rupem asta. Trebuie să se schimbe”, a spus Biden.

Când i s-a cerut să-i numească pe cei cinci republicani, Biden a refuzat să spună. (CNN)

Biden spune că va candida din nou cu Kamala Harris în 2024

Joe Biden a anunțat miercuri că își va re-alege actualul vicepreședinte, Kamala Harris, pentru a fi partener de candidatură, dacă va candida din nou la președinte în 2024.

„Ea va fi partenerul meu de alergare”, a spus Biden. Prima femeie și prima persoană de culoare care a devenit vicepreședinte al Statelor Unite, Harris și-a văzut popularitatea scăzând de când se află la Casa Albă.