​Comisia Europeană a trimis Poloniei o scrisoare cu factura de plătit întrucât aceasta nu a renunţat la camera disciplinară pentru judecători în pofida unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), potrivit căreia respectivul regim încalcă independenţa sistemului judiciar, anunță Reuters și Agerpres.

Ursula von der LeyenFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

„Scrisoarea a fost trimisă”, a declarat Christian Wiegand, purtător de cuvânt al executivului UE. Anterior, surse europene declaraseră pentru Reuters că amenzile respective se ridică la aproximativ 70 de milioane de euro şi că executivul UE îi acordă Varşoviei un termen de 45 de zile pentru a le achita.

În octombrie anul trecut, CJUE a decis că Polonia trebuie să plătească suma de un milion de euro pe zi pentru că insistă să menţină o cameră disciplinară pentru judecători.

Disputele dintre Polonia și UE continuă

Guvernul polonez, condus de Partidul Lege şi Justiţie, a introdus prima dată camera disciplinară pentru judecători în 2017, în cadrul unor schimbări radicale ale sistemului judiciar prin care au fost promovaţi de asemenea mulţi noi judecători, iar principalele funcţii au fost acordate unor aliaţi ai partidului.

Disputele cu UE asupra standardelor democratice şi statului de drept au costat-o deja pe Polonia reputaţia sa de model al tranziţiei postcomuniste, precum şi accesul la miliarde de euro din fondul de redresare post-pandemie, notează Reuters.

Acum miza sunt fondurile europene pentru dezvoltare, un stimulent al creşterii economiei Poloniei după aderarea acesteia la blocul comunitar în 2004.

Citește și: