Un proiect de lege privind libertatea de exprimare în mediul online, prezentat pentru prima dată de guvernul Poloniei anul trecut, este pregătit pentru a fi aprobat de executiv și înaintat parlamentului pentru adoptare, relatează Euractiv.

Jaroslaw Kaczynski si Mateusz MorawieckiFoto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut de vicepremierul Michał Woś care a declarat de asemenea că proiectul a fost trimis întâi secretariatului guvernului și apoi ministerelor pentru avizare.

Proiectul de lege a fost redactat ca răspuns la decizia Facebook de a înlătura pagina partidului de extrema dreaptă „Confederația”, aflat în prezent în opoziție.

„Ministerul Justiției (...) este de părere că el ar trebui să devină un proiect asumat de guvern care să fie trimis parlamentului pentru a putea deveni lege cât mai repede cu putință”, a anunțat Woś la canalul public de radio.

El nu a încercat să nege că proiectul are legătură cu înlăturarea paginii de Facebook a „Confederației”, argumentând că este „estențial pentru libertatea de exprimare și protejarea utilizatorilor platformelor social media”.

De ce a interzis Facebook pagina partidului de opoziție

Mai devreme în cursul acestei luni Facebook anunțase înlăturarea paginii de pe platforma sa, afirmând că partidul „a încălcat în mod repetat standardele comunității” prin publicarea unor postări ce îndeamnă la ură și dezinformări privind vaccinurile anti-Covid.

Decizia Facebook a fost criticată inclusiv de premierul Mateusz Morawiecki, care a luat apărarea partidului de opoziție și a criticat giganții tech pentru îngrădirea libertății de exprimare.

Secretarul de stat pentru cibersecuritate Janusz Cieszyński a criticat la rândul său Meta/Facebook din cauza blocării paginii unui partid politic constituit legal.

„Acest lucru nu este în regulă într-o democrație modernă, indiferent de convingerile politice ale cuiva”, a subliniat el.

Citește și: