Talibanii au ordonat ca manechinele din Afganistan să fie decapitate, afirmând că acestea sunt „idoli” interziși de islam, relatează Business Insider.

Talibanii considera ca manechinele sunt idoliFoto: Volkmar Heinz / AFP / Profimedia Images

Ministerul pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor le-a ordonat săptămâna trecută comercianților din provincia Herat aflată în vestul țării să înlăture capetele manechinelor, cei care ignoră dispoziția fiind amenințați cu pedepse severe, potrivit The Times.

Oficialii talibani cred că afganii s-ar fi închinat la manechine ca în fața unor idoli, Coranul considerând idolatria un păcat capital.

Potrivit agenției afgane Raha Press, directorul regional al ministerului a afirmat că până și privirea unui manechin ce reprezintă o femeie este împotriva legii Șaria.

Se pare că inițial oficialii afgani au ordonat înlăturarea manechinelor cu totul însă apoi s-a ajuns la soluția de compromis de a înlătura doar capetele.

Raha Press notează că patronii magazinelor din Herat au fost consternați de ordin, amintind de cât de scumpe sunt manechinele.

Un vânzător a declarat că fiecare manechin costă până la 200 de dolari, adăugând că „decapitarea” a dus la o „pierdere considerabilă” pentru el.

Talibanii reimpun legea Șaria în Afganistan

Ministerul pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor a fost creat de talibani în luna septembrie după căderea capitalei Kabul, eveniment care a marcat de facto revenirea lor la putere.

Acest minister a fost înlocuit după înlăturarea lor de la putere în 2001 de către Ministerul pentru Problemele Femeilor.

În pofida asigurărilor date comunității internaționale că vor respecta drepturile femeilor, talibanii au luat numeroase măsuri împotriva acestora de la revenirea la putere.

Cel mai recent aceștia au interzis ca femeile să se deplaseze pe distanțe lungi neînsoțite de o rudă de sex masculin și le-a interzis șoferilor să primească în mașină femei care nu poartă vălul islamic.

Acțiunile de impunere a legii islamice stricte continuă și pe alte planuri.

Duminică, serviciile de informații afgane au anunțat că au confiscat 3.000 de litri de alcool pe care l-au aruncat într-un canal din capitala Kabul.

„Musulmanii ar trebui să se abțină cu adevărat de la fabricarea și furnizarea de alcool”, a declarat un oficial de rang înalt al serviciilor.

Vânzarea și consumul de alcool erau deja interzise sub regimul anterior, susținut de Occident, dar talibanii, cunoscuți pentru viziunile lor islamice stricte, au intensificat represiunea de la preluarea puterii la jumătatea lunii august.

Citește și: