Boris Johnson se va prezenta miercuri în parlamentul britanic la doar câteva ore după ce aproape 100 de legiuitori din propriul său partid conservator s-au revoltat împotriva introducerii certificatului Covid, numit „pașaport de vaccinare” în Marea Britanie, relatează Euronews.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Prim-ministrul britanic era deja sub presiune după o serie de scandaluri și critici legate de maniera în care a gestionat pandemia de COVID-19, în special în urma dezvăluirilor incendiare făcute de fostul său consilier, Dominic Cummings.

Poziția sa pare slăbită atât pe plan intern cât și în străinătate, mulți oficiali de la Londra întrebându-se în ce direcție se îndreaptă relațiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană, îngrijorați, printre altele, de conflictul cu Franța privind drepturile de pescuit.

Evenimentele de marți noaptea din Camera Comunelor de la Londra, camera inferioară a legislativului Marii Britanii, s-au desfășurat în contextul îngrijorărilor legate de răspândirea variantei Omicron a coronavirusului.

Aproape 100 de legiuitori ai Partidului Conservator au votat împotriva planului guvernului lui Johnson de a introduce certificatul Covid în Anglia care să fie obligatoriu pentru accesul la evenimente de amploare și în locuri cu un număr mare de clienți, ca de exemplu pe stadioane sau în cluburile de noapte.

Pașaportul de vaccinare propus de executivul britanic ar urma să recunoască vaccinarea cu schema completă a unui vaccin anti-Covid sau un test negativ pentru coronavirus efectuat recent.

Printre celelalte măsuri propuse de guvernul lui Johnson se numără introducerea vaccinării anti-Covid obligatorii pentru angajații sanitari și purtarea măștilor de protecție în spațiile interioare.

Revoltă împotriva lui Boris Johnson

Deși mai puțin stringente decât restricțiile impuse în alte țări europene, mutarea de a aduce certificatul Covid în Marea Britanie a fost aspru criticată de legiuitorii conservatori.

Măsurile au fost adoptate doar mulțumită votului „pentru” exprimat de partidele de opoziție.

Până acum nemulțumirile la adresa lui Johnson nu au dus la o contestare deschisă a conducerii sale care să se materializeze printr-o tentativă de a-l schimba din poziția de lider al Partidului Conservator.

Johnson, care a devenit săptămâna trecută tată pentru a șaptea oară, speră că turbulențele se vor calma în perioada sărbătorilor de iarnă și că Anul Nou îi va oferi posibilitatea unui nou început.

Până atunci toate privirile sunt îndreptate înspre alegerile speciale ce vor avea loc joi în Shropshire North, un colegiu electoral de la granița cu Țara Galilor care de regulă este o redută a conservatorilor.

Însă sondajele de opinie arată că există pericolul ca aceasta să fie câștigată de liberal-democrați. Dacă acest lucru se va întâmpla, semnele de întrebare cu privire la conducerea lui Johnson se vor înmulți cu siguranță.

Citește și: