Franța a confiscat o navă de pescuit britanică joi, afirmând că aceasta a intrat în apele sale teritoriale fără licență, marcând cel mai nou episod al conflictului încrâncenat dintre cele două țări privind drepturile de pescuit după Brexit, relatează BBC.

Traulere britanice in portFoto: Tim Graham / robertharding / Profimedia Images

Autoritățile de la Paris au anunțat de asemenea că un al doilea trauler a fost avertizat verbal să se îndepărteze de apele franceze, potrivit agenției Reuters.

Franța a anunțat în urmă cu o zi măsuri de retorsiune după ce Marea Britanie a refuzat să acorde pescarilor săi numărul de licențe pe care aceștia l-au solicitat pentru a pescui în apele britanice.

Parisul spune că va impune verificări vamale suplimentare asupra bunurilor care intră în Franța cu destinația Marea Britanie, dând noi bătăi de cap guvernului lui Boris Johnson înainte de Crăciun.

Executivul de la Londra se confruntă deja cu o criză severă a șoferilor de camion care a provocat perturbări majore în lanțurile de aprovizionare ce au dus la dispariția unor rafturi și pompe goale în unele benzinării.

La acestea se adaugă și creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie, o problemă cu care se confruntă și restul Europei.

„Nu este un război, dar este o luptă”

Guvernul președintelui Emmanuel Macron a anunțat că analizează și un al doilea val de sancțiuni și că nu exclude revizuirea exporturilor sale de electricitate către Marea Britanie.

„Nu este un război dar este o luptă”, a declarat ministrul francez al Apelor, Annick Girardin, pentru postul de radio RTL.

Clement Beaune, ministrul francez pentru afaceri europene, spune că țara sa va folosi acum limbajul forței întrucât se pare că este singurul lucru pe care îl înțelege Marea Britanie.

Biroul lui Boris Johnson nu a comentat deocamdată confiscarea navei de pescuit însă anterior a declarat că va răspunde cu măsurile potrivite și „calibrate” oricărei agresiuni franceze.

„Amenințările Franței sunt dezamăgitoare și disproporționate, nefiind la ceea ce ne-am aștepta din partea unui partener și aliat apropiat”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Controale vamale înainte de Crăciun

În cursul nopții jandarmii maritimi francezi au efectuat mai multe controale asupra navelor de pescuit franceze aflate în largul portului Le Havre din nordul țării.

Traulerul confiscat, aflat acum sub controlul autorităților judiciare franceze, a fost redirecționat către Le Havre sub escorta poliției maritime franceze și a fost ancorat în debarcaderul portului.

Căpitanul navei s-ar putea confrunta cu acuzații penale și confiscarea capturii, a adăugat ministerul francez al Apelor.

Răbdarea Franței pare să se fi terminat, oficialii de la Paris afirmând că guvernul lui Boris Johnson nu și-a acordat cuvântul dat după Brexit în ceea ce privește pescuitul și protocoalele legate de Irlanda de Nord.

Impunerea de către Paris a unor controale vamale suplimentare asupra bunurilor ce circulă între cele două țări ar putea perturba serios fluxurile de mărfuri tocmai în perioada în care marile lanțuri comerciale își fac stocuri pentru Crăciun și Anul Nou.

Pe același subiect: