Franța a considerat miercuri ca „inacceptabile” deciziile britanice de a acorda licențe de pescuit ambarcațiunilor franceze, cu mult sub cerințele Parisului, care solicită un front comun al țărilor europene împotriva Londrei, scrie AFP.

Insula JerseyFoto: Captura Google Maps

Dimineața, insula anglo-normandă Jersey a anunțat acordarea a 64 de licențe definitive bărcilor franceze pentru a pescui în apele sale și respingerea definitivă a 75 de dosare. Cu o zi înainte, Londra acordase 12 autorizații suplimentare în apele sale, în limita a 6-12 mile marine de coastele sale.

„Decizii total inacceptabile și inadmisibile”, care „contravin acordului care a fost semnat în contextul Brexitului”, a declarat guvernul francez prin vocea purtătorului său de cuvânt Gabriel Attal.

În portul de Granville, cu vedere spre Canalul Mânecii, pescarii lipsiți de permisul de pescuit au oscilat între furie și disperare.

"Este nedrept, este chiar în fața noastră (...). Și continuă să pescuiască cu bărcile lor, vin să-și livreze captura aici și îi lăsăm să vină. Este păcat!", a declarat Jean-Ludovic Tachet, în vârstă de 36 de ani.

Alături, Rodrigue Sevalle, în vârstă de 52 de ani, și-a pierdut licența și se teme de o concurență acerbă cât mai aproape de coastă: „Vor fi o mulțime de bărci pe uscat…”.

După nouă luni de negocieri intense post-Brexit, răbdarea navigatorilor este la capăt, iar încrederea între Londra și Pari s-a rupts.

„15 de zile pentru a pregăti răspunsul“

"Mă bazez pe alte țări europene să ceară același lucru ca și Franța, pentru că ceea ce trăiește Franța astăzi, vor experimenta și alții", a declarat miercuri ministrul Mării, Annick Girardin, la rezultatul unei întâlniri cu reprezentanți ai profesiei.

Ea le-a cerut pescarilor să „dea 15 zile pentru a pregăti toate aceste răspunsuri”, mai întâi la nivel european, dar și la nivel național, explicând că toți miniștrii au fost desemnați să „identifice posibilele măsuri de represalii di partea franceză”.

Până la această decizie, pescarii francezi operau în baza unui tratat vechi de 200 de ani, despre care președintele asociației pescarilor din insula Jersey a spus că le permitea francezilor să își acorde singuri licențe și să pescuiască unde vor, ceea ce a dus la dispariția peștilor. Uniunea Europeană îi susține pe pescarii francezi.