Salutând calmarea situației, Regatul Unit și-a rechemat joi cele două bărci de patrulare după plecarea a zeci de bărci de pescuit franceze care se adunaseră în Jersey, în centrul unei dispute post-Brexit între Paris și Londra privind „accesul la apele bogate în pești” ale Insulei Canalului, potrivit AFP.

Insula JerseyFoto: Captura Google Maps

De pe coastele bretonă și normandă, în nord-vestul Franței, între 50 și 60 de bărci se adunaseră dimineața devreme, în liniște, în fața portului Saint-Hélier. Au rămas toată dimineața înainte de a pleca la începutul după-amiezii spre porturile franceze aflate foarte aproape de această insulă cu statut special, care nu face parte din Marea Britanie.

"Suntem încântați că bărcile de pescuit franceze au părăsit acum portul dib Jersey", a declarat Downing Street într-un comunicat. „Cu situația rezolvată pentru moment, patrulele Royal Navy se pregătesc să se întoarcă în port”.

Subiect exploziv pe parcursul negocierilor privind condițiile pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, accesul pescarilor europeni la apele britanice continuă să provoace fricțiuni în ciuda acordului încheiat între Londra și Bruxelles, în vigoare de la 1 ianuarie.

Franța este nemulțumită de faptul că britanicii refuză în continuare să permită accesul pescarilor francezi în apele din apropierea insulei Jersey. „Suntem pregătiţi să recurgem la măsuri punitive”, a avertizat marţi ministra Mărilor din Guvernul Franței, Annick Girardin, conform cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax. Eventualele astfel de măsuri ar putea include oprirea „alimentării cu electricitate prin cablul submarin”, a spus Annick Girardin.

Potrivit Parisului, Regatul Unit a publicat vineri o listă de 41 de nave franceze, din 344 de cereri, autorizate să pescuiască în apele Jersey, dar acest lucru este însoțit de noi cerințe „care nu au fost concertate, discutate și notificate înainte” ca parte a acordului.

Până la această decizie, pescarii francezi operau în baza unui tratat vechi de 200 de ani, despre care președintele asociației pescarilor din insula Jersey a spus că le permitea francezilor să își acorde singuri licențe și să pescuiască unde vor, ceea ce a dus la dispariția peștilor. Uniunea Europeană îi susține pe pescarii francezi. Î

"Recunoaștem că punerea în aplicare a noului acord comercial vine cu provocări", a declarat ministrul din Jersey, John le Fondré, într-o declarație emisă după o întâlnire descrisă drept "constructivă" între oficialii din insulă și pescari. El a propus înființarea unui forum de discuții între cele două părți pentru a rezolva disputa.