Premierul britanic Boris Johnson era reticent în privința înăspririi restricțiilor antiCovid-19 în timp ce numărul de cazuri continua să crească în toamna trecută, spunându-le consilierilor săi că oricum cei care vor muri din cauza virusului sunt persoane de peste 80 de ani. Fostul strateg din 10 Downing Street Dominic Cummings (care a fost concediat la sfâșitul anului trecut după un scandal privind încălcarea restricțiilor) a făcut aceste afirmații într-un interviu exclusiv pentru BBC.

Dominic CummingsFoto: Peter Manning/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

În interviu, primul după plecarea sa de la guvern, Dominic Cummings mai povestește cum l-a avertizat pe Boris Johnson că ar putea să o ucidă pe Regină dacă va continua să se întâlnească cu ea, față în față.

Cummings susține că, la începutul pandemiei, premierul dorea să continue să meargă la audiențele sătpămânale la Palatul Buckingham, însă l-a avertizat că ar putea să-i transmită coronavirusul, ceea ce ar putea fi fatal pentru ea.

Artizanul Brexitului a povestit că a primit mesaje de la premier în care acesta îi spunea că nu mai crede povestea cu sistemul sanitar care este copleșit și că liderul de la Londra ar fi preferat ca noul coronavirus să măture țara decât să distrugă economia.

Guvernul de la Londra a transmis, drept reacție, că premierul a luat toate măsurile necesare pentru a proteja viețile omenești, urmând sfaturile oamenilor de știință și ale experților.

Downing Street a mai transmis că premierul a dispus de trei ori intrarea în lockdown național, tocmai pentru ca sistemul sanitar să nu fie copleșit de numărul mare de cazuri.

La începutul pandemiei de coronavirus, premierul Boris Johnson a avut o cu totul altă strategie, mergând pe ideea de dobândire a imunității de turmă pe cale naturală, și evitând închiderea afacerilor și a școlilor. Odată ce numărul de cazuri a explodat, Boris Johnson, care a fost internat el însuși de urgență din cauza Covid-19, a schimbat la 180 de grade politica guvernului și a impus unele dintre cele mai stricte măsuri.

Este însă pentru prima oară când fostul său consilier oferă mai multe detalii pe această temă într-un interviu pentru presă.

Întrebat dacă poate proba aceste acuzații grave, Cummings a susținut din nou că este gata să depună mărturie în fața unei comisii de anchetă, sub jurământ, adăugând că sunt mai mulți martori care l-au auzit pe premier expunându-și ideile.