​Rusia este lider mondial în domeniul rachetelor hipersonice și, până când alte țări o vor ajunge din urmă, probabil că va dezvolta o tehnologie care să contracareze aceste noi arme, a declarat președintele Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Racheta ruseasca hipersonica ZirconFoto: MoD Russia / East2West News / Profimedia Images

Rusia și Statele Unite sunt aproximativ la paritate în ceea ce privește numărul de focoase și de arme purtătoare, a declarat Putin în cadrul unui film documentar intitulat "Rusia. O nouă istorie".

"Dar, în ceea ce privește (tehnologia) noastră avansată, suntem cu siguranță lideri", a spus Putin, adăugând că Rusia este, de asemenea, numărul 1 în lume după amploarea modernizărilor armelor sale tradiționale.

Președintele rus a spus că, în viitor, alte puteri mondiale vor deține o tehnologie similară a armelor hipersonice: "Când vor avea această armă, este foarte probabil că vom avea mijloace de a lupta împotriva acestei arme".

Putin a declarat luna trecută că testele rachetei de croazieră hipersonice rusești Zircon se apropie de finalizare, iar livrările către marina militară vor începe în 2022.

Unii experți occidentali au pus sub semnul întrebării cât de avansată este noua generație de arme a Rusiei, admițând în același timp că această combinație de viteză, manevrabilitate și altitudine a rachetelor hipersonice face ca acestea să fie dificil de urmărit și interceptat.

Cheltuielile militare ale Moscovei sunt mult mai mici decât cele ale Washingtonului.

Rusia a alocat 62 de miliarde de dolari pentru cheltuieli militare în 2020, față de 778 de miliarde de dolari cheltuite de Statele Unite, potrivit datelor Băncii Mondiale.

La sfârșitul lunii noiembrie, forțele armate ruse au informat că au realizat cu succes un nou test cu racheta de hipersonică Zircon.

Referințe: