Statele Unite au anunțat joi că au testat cu succes componente „prototip” ale rachetelor hipersonice care vor fi folosite pentru a dezvolta acest nou tip de armament pentru care China și Rusia au luat un avans îngrijorător, potrivit AFP.

Racheta hipersonica X-51A lansata de la bordul lui B-52Foto: Captura Youtube.com

Trei teste, efectuate miercuri la centrul de testare Wallops al NASA, din Virginia, nu departe de Washington, au fost efectuate „cu succes”, a spus Marina SUA într-un comunicat.

Aceste teste „au relevat capacitatea tehnologiilor și a prototipurilor sistemelor hipersonice avansate într-un mediu realist”, se adaugă în declarație.

SUA a lansat în 2004 programul X-51 în comun cu forţele aeriene americane, Darpa, NASA şi Boeing. În vara lui 2018, forţele aeriene ale SUA au dezvăluit un nou program încredinţat firmei Lockheed Martin, care va dezvolta până în 2021 o nouă armă hipersonică (HCSW). Costul contractului: jumătate de miliard de dolari.

Frica de tehnnologia Chinei

Statele Unite sunt „foarte îngrijorate” de ceea ce face China cu rachetele hipersonice, care zboară cu cel puțin Mach 5 (de cinci ori viteza sunetului), rămânând în același timp manevrabile, ceea ce le face dificil de detectat și controlat, a spus la Geneva, reprezentantul permanent american responsabil cu dezarmarea, Robert Wood.

Spre deosebire de rachetele balistice care zboară sus în spaţiu, făcând un arc de cerc pentru a-şi atinge ţinta, o rachetă hipersonică ia o traiectorie jos în atmosferă, lovind potenţial mai repede ţinta.

Potrivit Financial Times, China a lansat în august o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară care a încercuit Pământul pe orbită mică înainte de a coborî către ținta sa, pe care a ratat-o. China a negat, vorbind despre „testarea de rutină a unui vehicul spațial, menită să testeze tehnologia vehiculelor spațiale reutilizabile”.

China a prezentat deja o rachetă hipersonică, DF-17, în 2019. Această armă cu distanță intermediară (în jur de 2.000 km), sub forma unui „planor”, poate transporta focoase nucleare.

Racheta menționată de Financial Times, diferită de DF-17, ar putea ajunge în spațiu, să fie plasată pe orbită și apoi să treacă prin atmosferă înainte de a-și atinge ținta. Sfera sa de aplicare ar fi astfel mult mai mare.

Rușii au lansat recent o rachetă hipersonică Zircon dintr-un submarin și, la sfârșitul anului 2019 și au pus în funcțiune rachetele hipersonice Avangard cu capacitate nucleară. Potrivit Moscovei, Avangard este capabil să atingă o viteză de Mach 27 și să schimbe cursul și altitudinea.

Pentagonul speră să lanseze primele sale rachete hipersonice în jurul anului 2025.