China a testat pentru prima oara, saptamana trecuta, un dispozitiv hipersonic, o tehnologie destinata permiterii, in viitor, a unor lovituri foarte rapide asupra unor tinte indepartate, a anuntat Pentagonul, citat de AFP.

Cu acest test, China devine a doua tara, dupa Statele Unite, care efectueaza zboruri experimentale cu aceste aparate care zboara cu o viteza foarte mare in sferele superioare ale atmosferei terestre, pentru a atinge tinte de pe orice loc al Pamantului.

"Suntem la curent cu acest test al unui vehicul hipersonic dar nu facem niciun comentariu", a confirmat pentru AFP locotenent-colonelul Jeff Pool, un purtator de cuvant al Pentagonului.

Testul acestei arme experimentale denumite WU-14 s-a derulat in 9 ianuarie. Dispozitivul a zburat cu Mach 10, de zece ori viteza sunetului, potrivit site-ului Washington Free Beacon, o informatie neconfirmata de Pentagon.

Ascensiunea militara a Chinei in ultimii ani a fost insotita de noi echipamente, precum portavioane si rachete balistice antinavale, pe fondul unui efort sustinut al Beijingului in materie de cercetare.

In raportul anual pentru Congresul american despre armata chineza, publicat in 2013, Pentagonul nu mentioneaza cercetarile chineze in materie de zbor hipersonic decat pentru a afirma ca Academia chineza de stiinte a realizat "un tunel hipersonic foarte mare capabil sa reproduca conditiile de zbor Mach 5 - Mach 9".

Intr-un comunicat, presedintele Comisiei pentru Fortele armate din Camera Reprezentantilor, republicanul Buck McKeon, si-a exprimat ingrijorarea.

"In timp ce succesiunea taierilor bugetare in aparare submineaza avantajul tehnologic al Americii, chinezii si alte tari forteaza in directia unei paritati militare cu Statele Unite. In anumite cazuri, ca acesta, par sa treaca inaintea noastra", denunta acest militant pentru majorarea cheltuielilor militare.

Statele Unite au alocat pentru zborurile hipersonice un buget de 200 milioane dolari in 2013. De asemenea, zborurile de incercare s-au multiplicat in ultimii ani.

In cadrul proiectului "Lovitura mondiala rapida", Pentagonul a testat astfel HTV-2, cenceput pentru a zbura la o viteza de Mach 22 (27.000 km/h). De asemenea, a testat mai multe alte prototipuri, printre care X-51, capabil sa zboare la Mach 6 (7.300 km/h) sau o bomba zburatoare denumita "Arma hipersonica avansata" (AHW).